Hódít a francia sajt diéta, de nem mindegyik sajttípus alkalmas rá

2023. február 12.

Szakemberek mondták el véleményüket a sajt diétáról, ami az utóbbi idők egyik legfelkapottabb táplálkozási irányzata.

Az utóbbi időben nagy hype alakult ki az úgynevezett francia sajt diéta körül. A Falstaff járt utána, mit is takar a kifejezés és hogy valóban hatékony-e.

Mi a francia sajt diéta?

A sajt nemcsak finom, de tele van vitaminnal, fehérjével és ásványi anyagokkal. Ráadásul, a táplálkozáskutatók legújabb felfedezése szerint, a nyers tejből készült változatok rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás veszélyét. A működési elv: a nyers (nem pasztőrözött) tejből készülő élelmiszerek a bennük található aminosavak révén karbantartják a bél nyálkahártyáját. Ezzel segítik az egészséges bélflóra fenntartását, ami hosszútávon az elhízás ellen hat.

Melyik sajt a legjobb?

A sajtok magas zsírtartalmuk miatt valóságos kalóriabombaként lettek elkönyvelve. Ez kétségtelen, ám az is tény, hogy cserébe sokáig jóllakottnak érezzük magunkat tőlük. És ha már francia diétáról beszélünk: válasszuk azokat a sajtokat, amiket a franciák esznek. Mindenek előtt a zsíros kékpenészes fajtákat.

Mit mond a szakértő?

sárga sajt barna deszkán, mögötte pohár
Fotó: Vania Zhukevych / Shutterstock

A Falstaff kérdésére a korábbi svájci sajtvilágbajnok Walo von Mühlenen elmondta, nincs meggyőződve a sajt diéta hatékonyságáról. A nyerstejből készült sajtokat azonban ő is egyértelműen az egészséges élelmiszerek közé sorolta. „Ezek tartalmazzák a legváltozatosabb tejsav-baktérium tenyészetet és enzimeket.”Gazdag tápanyagtartalmuk miatt sokáig telítettnek érezzük magunkat tőle, miközben erősítik az immunrendszert.

A nyerstejből készült sajtoknál a tejet nem kezelik. Így átmentődik a sajtba az összes tápanyag és az erjedés részben a tejben található baktériumok segítségével megy végbe. Ezért az ízük is sokkal változatosabb, mint a pasztőrözött tejeknél. Azoknál utólag adják hozzá a gyári tejsavbaktériumot, amiből mindössze 3-4 különböző készül a világban.

Melyik sajt készül nyerstejből?

Tipikusan a camembert, feta, raclette, tilsiter, roquefort nyerstejből készül. Bizonyos keménysajtok között is találni, ilyen lehet a Bergkäse, az ementáli, a parmezán és a Gruyére.

A kellemeset össze tudjuk kötni a hasznossal is, egy korábbi cikkünkben bemutattunk 5 helyet, ahova a sajtok rajongóinak mindenképpen el kell zarándokolniuk legalább egyszer az életben.

Címlapfotó: Alexander Maasch / Unsplash