Egy különc süti nyerte el a Magyarország Cukormentes Tortája címet 2023-ban

2023. augusztus 01.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen győztes „Kikelet” torta a makói Papp Cukrászdában született.

Lawal-Papp Zsófia makói cukrász hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amit minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg. A „Kikelet” torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki. Itt az augusztus 20-i programok mellett bejelentették a Magyarország Tortáját, ami Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, mikortól az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják.

magyarország cukormentes tortája, kör alakú fehér torta
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 12. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

Magyarország Cukormentes Tortája: tea, levendula és nulla liszt

Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot. Mindezt a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

Egy szelet „Kikelet” energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g. A cukorbetegek számára is jó választás tehát, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi elemzéseit az Eurofins Analytical Services vizsgálólaboratórium végezte.

A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át az Országházban.

A dobogósok

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Tökmag málna” lett, a harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda cukrásza érdemelte ki a „Randevú” torta megalkotásáért.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el. Azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. További információ, és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. a cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.

Címlapfotó: Magyar Cukrász Ipartestület