A rendhagyó magyar borverseny rendhagyó eredményt hozott

2022. december 08.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület szervezésében 2022-ben is különleges borverseny zajlott: a boltok borválasztékát tesztelték.

A hatodik alkalommal megrendezett versenyen 81 tételt bíráltak az Esszencia Borest borászhölgyei, borszakértőkkel karöltve. A versenyre továbbra sem lehet nevezni, a Borbarátok tagjai választják ki a boltok polcain bárki számára elérhető, különböző kategóriák borait. Így a vásárlók által is átélhető élményt és a valós minőséget viszik a bírálóbizottság tagjai elé.

Egyértelműen nőtt a borválaszték Miskolcon – olvasható a verseny tapasztalatait összefoglaló sajtóközleményben. Új borszaküzlet nyílt a Sötétkapunál, a Kárpátia Borház, és továbbra is várja a vásárlókat a Borbála Borkereskedés a Búza térnél. Az Auchan, a Metro, a Lidl, a Tesco és a Spar kínálatát is górcső alá vették, hogy teljesebb legyen a kép. A legnagyobb választékot az Auchanban fedezték fel, de a Metróban és a Tescóban is több bort találtak az előző évhez képest. Az italok minősége is jelentősen javult. Csak egy tétel jutott a kizárás sorsára, és bár a bírálati pontértékek is jelentősen emelkedtek, de az idén sem tudtak nagy aranyérmet kiosztani. Emellett immár második éve tapasztalható egy folyamatos áremelkedés. A múlt évhez képest átlag 20%-kal drágábban lehet borhoz jutni.

A BorRangolás borverseny eredményei

emberek ülnek fehér terítős asztal körül, kezükben pohár
Fotó: Miskolczi Borbarátok Társasága

Fehérbor kategóriában holtverseny született. A tokaji Gizella Pince 2021-es furmintja és az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2021-es Napbora lett a legjobb. A furmintot a Lidlnél vásárolták 2499 forintért, a Napbort pedig a Sparban 3499 forintért.

Vörösbor kategóriában az egri Bolyki pincészet 2018-as Bikavér bora lett az első, ezt a Tescoban vásárolták meg 3299 forintos áron.

Desszertbor kategóriában a mádi Royal Tokaji 2017-es Late Harvest cuvée-je nyert, 3149 forintba került a Sparban.

Ár-érték arány alapján az idén is a Lidl vitte a pálmát. A legjobb minőséget holtversenyben a Metro és a Tesco képviselte, ami az utóbbi üzletlánc esetében jelentős javulás.

A rendhagyó borverseny fő tanulsága – írják a szervezők az említett sajtóközleményükben – hogy „2500 forint környéki átlagár kategóriától kezdve már biztosan tudunk jó bort választani a miskolci üzletek kínálatából is”. Úgy látták, az elmúlt évekhez képest kevésbé esélyes, hogy gyengébb minőségű bor kerül az asztalra. Sajnálatos viszont – folytatják – „hogy a Bükki borvidék nedűit csak néhány helyen, és mindössze két pincészettől találtuk meg, pedig ezen az áron jó minőségű, megbízható borokat lehet vásárolni a Bükki borászoktól, legalábbis az avasi pincéikben, webshopjaikban biztosan”.

Érdekes és kiemelkedő tételek voltak a gyöngyösi Dominium Pincészet 2019-es Turánja, a soproni Taschner Borház 2021-es Kékfrankos Roséja. Ez a tétel azért is különleges, mert ilyen magas pontszámot még nem kapott rozébor.

Részletes eredményekért érdemes ellátogatni a Miskolczi Borbarátok Facebook-oldalára, ahol nemcsak a legjobbakat tették közé, hanem azokat a minősitett borokat is, amelyeket érdemes elkerülni az idén.

Címlapfotó: Miskolczi Borbarátok Társasága