A sportolók erre esküsznek és a civilek is egyre többet eszik, mi az?

2024. március 13.

Elképesztően egészséges és Magyarországon is gyakorlatilag korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll.

Egy átlagember nemigen gondolná, hogy Európában a gyümölcsök közül a legnagyobb felületen a mandulát termesztik. Ez összesen 881 ezer hektár termőterületet jelent – írja a freshplaza.de oldalra hivatkozva az agroinform.hu.

Ennek a közkedvelt gyümölcsnek az európai ültetvényei az Ibériai félszigetre koncentrálódnak, azok mintegy 81 százaléka Spanyolországban, további jelentős része pedig Portugáliában található. Ez a nagy fokú koncentráció a kiterjedt öntözött ültetvényeknek köszönhető, amelyeknek termése az öntözés nélküliekhez képest akár hétszer nagyobb lehet. A világ legnagyobb mandulatermelője egyébként az USA, amely a globális termés 78 százalékát adja.

Az utóbbi évben a mandula népszerűsége Európa-szerte folyamatosan növekszik. A gyümölcs ásványi anyagokban és telítetlen zsírsavakban gazdag és egyéb kedvező étrendi hatásokkal is rendelkezik, amelyek bizonyos betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A mandula magas tápértéke és kedvező étrendi hatása többek között a magas ásványi-anyag és vitamintartalmának, illetve értékes zsírsavainak köszönhető.

Ezen túlmenően a gyümölcs tartós fogyasztása – a benne lévő antioxidáns vegyületek révén – erősíti az immunrendszert és élénkíti az idegrendszer működését, valamint az anyagcserét. A mandula a versenysportolók egyik kedvenc gyümölcse kimagasló tápanyag- és rosttartalmának köszönhetőn. Magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidráttartalmából adódóan lassan emeli meg a vércukorszintet. Ezért a sportolók gyakran adják hozzá más, gyorsan felszívódó, edzés vagy verseny előtt bekapható falathoz, például müzliszelethez, aszalt gyümölcshöz vagy zabkekszhez.

A fenti kedvező hatások kihasználása érdekében Spanyolországban – állami támogatással – jelentős kiterjedésű új ültetvények telepítését kezdték el. A cél a gyümölcs további népszerűsítése és szélesebb körű elterjesztése.

A mandula sokoldalúan felhasználható, még egyik kedvenc magyar süteményünk is elkészíthető mandulás változatban.

Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash