A megyaszói mangalica térhódítása tovább folytatódik

2023. december 20.

A mangalica olyan hívószó a gasztronómiában, ami hallatán a minőség, a tradíció és a különleges ízvilág is eszünkbe juthat. Vannak hazai cégek, akik küldetésüknek érzik ezeknek a húsoknak a tökéletesre fejlesztését.

A megyaszói székhelyű Harangod-Mag Kft. által feldolgozott mangalicák 18-20 hónapig növekednek szabadtartásban már malac kortól kezdve. A folyamatos mozgásnak köszönhetően a rostok közötti vízmennyiség lecsökken, ezzel is javítja a későbbi hús minőségét. A szabadon tartott mangalicák izmai erőteljesebben fejlődnek. Génmódosított növényektől mentes, saját takarmányon fejlődnek. A gazdaságukban felnevelt sertések takarmánya szóját, és egyéb takarmánykiegészítőt sem tartalmaz. Csak természetes alapanyagokból áll. Étkezésüknél kiemelten figyelnek az évszakra, a jószág korára és igényeire. Manapság ez nem kis dolog, hiszen az általunk fogyasztott élelmiszerek minősége állandó reflektorfényben van.

Miben más a mangalica húsa, mint a hagyományos sertéshús?

A mangalica nem szokványos sertésfajta, vastag szalonnája és sötét, nagyon krémes, fehér zsírfoltokkal erősen márványozott húsa van. A lassú növekedés következtében a vitaminoknak és ásványi anyagoknak kellő idejük van beépülni az állat szöveteibe, ezért az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokból a mangalica húsa többet tartalmaz – elsősorban B-vitamint, vasat, cinket.

A magas hússzövetek közötti zsírtartalom egyenletesen oszlik el, ebben a zsírban a fűszerek mélyebben tudnak feloldódni, így a tökéletes ízhatáshoz kevesebb fűszerre van szükség. Ennek köszönhetően a hús hosszú érlelési idő alatt sem szárad ki.

Serrano típusú Tokaj környéki mangalica sonka

Magazinokban, éttermekben, kiállításokon gyakran belefuthatunk azokba a 10-13 kilós egész sonkákba, amiket mindenki csodálva néz. Kitartó, kemény munkával Megyaszón is elérték, hogy ilyen lenyűgöző sonkacsodák készüljenek itthon.

rózsaszín sonka szeletek
Fotó: Harangod-Mag Kft.

A cég mangalica sonkája a jószág egész combjából, serranói stílusban készül. A sózás 5-7 mm szemcsenagyságú tengeri só felhasználásával történik, majd a technológiának megfelelő hőmérsékletű levegőn 18-24-36 hónapig érlelik. Így alakítják ki a sonka jellegzetes ízvilágát.

A minőség záloga a tiszta vérvonal. A mangalica tenyésztését alapvetően szigorú szabályozások kötik, amiknek a Harangod-Mag Kft. tökéletesen megfelel. Ez fontos, hiszen a hús minőségét nagyban befolyásolja a mangalicák életminősége.

A sok évnyi kísérletezés és tanulás meghozta gyümölcsét. Ma már igazán egyedi ízvilágot képviselnek sonkáik, pár remek ötletnek köszönhetően.

A sonka a slágertermék, de a kolbászok szorosan követik

Az már világos, hogy a sonkák terén maradandót alkotnak Megyaszón. Felmerül a kérdés, hogy a többi termékük is ennyire egyedi-e? A válasz: igen!

sonka fa asztalon
Fotó: Harangod-Mag Kft.

Sokan ismerik és szeretik azt a két kolbászt, amit szintén a cég gyárt. Az egyik zászlóshajó a demográfiai elhelyezkedésnek is köszönhető. Ez nem más, mint a tokaji aszús-borsos mangalica kolbász. A másik különlegesség, amit nem szabad kihagyni senkinek, a szarvasgombás mangalica kolbászuk. Ezek a termékek ajándékba is tökéletesek lehetnek!

Cél a növekedés és az elért magas minőség megtartása

2024-re már megújult webáruházzal fordul rá a cég. A fejlesztések motorja, hogy termékeiket otthonról, könnyedén megrendelhessék a hazai vásárlók. A jövőben több új social platformon is elindul a cég kommunikációja, hogy még több emberrel ismertethessék meg különleges mangalica termékeiket.

Az ismertség növelése mellett kiemelten fontos a már elért minőség megtartása. A termékek fejlesztése összetett szakértői munka, de az biztos, hogy hamarosan ismét hallunk majd a cég újdonságairól!

(promóció)
Címlapfotó: Harangod-Mag Kft.