Nem a bikavér a legjobb egri bor, hanem ez!

2023. július 11.

Megválasztásra került a legjobb egri bor az Egri Borok Ünnepén. Fehér és vörös kategóriában is kisebb meglepetés született.

2023. július 7-én a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben zajló Egri Borok Ünnepén jelentette be az Egri Borvidék hegybírája, Tarsoly József egri borok idei versenyének győzteseit.

„Igazodtunk az Egri Borvidék négy évszakos koncepciójához és ez a rendezvény immáron nem csak az egri bikavérről szól. Az egri bor, a családok, a viszontlátás ünnepe is. Ez igazi nyári rendezvény, de mégsem a fesztivált szerettük volna kiemelni, hanem a borünnepet” – nyilatkozta a heol.hu oldalnak Tarsoly József.

Az Egri Bikavér Lovagrend pár éve indította a kezdeményezést, hogy az Egri Borok Ünnepén a kiállított borokból kiválasztja a legjobbakat. Korábban klasszikus és superior kategóriában határozták meg ezeket, most viszont már csak a legjobb vörös- és a legjobb fehérbor kiválasztása történik meg, függetlenül attól, hogy melyik klasszifikációs szintben van a tétel. Idén pedig megjelentek a színdioxidot tartalmazó borok, vagyis a gyöngyözők, habzók és a pezsgők.

A fehéreknél idén egy pezsgő, jelesül a Juhász Testvérek Pincészetének az Eufória Extra Dry Pezsgője nyert. A vörös boroknál a legjobbnak a Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Syrah Superior 2018-át választották. Különösen nagy verseny volt utóbbi kategóriában, hiszen az Egri borvidék kétharmadán terem kék szőlő és nagyon nagy különbségek vannak a borászatok elképzelésében, a technológiában, a bikavérhez felhasznált fajták összetételében.

Címlafotó: Saman Taheri / Unsplash