5 szó szerint életveszélyes hiba, amit a konyhában elkövethetünk
Nem is gondolnánk, mennyi veszély leselkedik ránk sütés-főzés közben.
A konyhában, bár nem is gondolnánk, számos láthatatlan veszély leselkedik ránk. A nem megfelelő tárolás és a rosszul elkészített ételek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Most a Running to the Kitchen összeállítása alapján bemutatjuk az 5 legveszélyesebb dolgot, amit a konyhában tehetünk.
Nem megfelelően elkészített hús
A nem kellően átsütött hús a káros baktériumok valóságos táptalaja. Nagyon fontos, hogy hússütéskor húshőmérőt használjunk. Ezzel az olcsó eszközzel könnyen ellenőrizhetjük, hogy a hús eléri-e a baktériumok elpusztulásához szükséges belső hőmérsékletet.
Nyers tészta fogyasztása
A tojással készült nyers tészta olyan, súlyos betegségeket okozó baktériumokat rejthet, mint például a szalmonella. A legjobb, ha ellenállunk a kísértésnek, és nem kóstoljuk meg az ételt, amíg el nem készült.
Az ételek felolvasztása a pulton
Az élelmiszerek szobahőmérsékleten történő kiolvasztása növelheti a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ennél sokkal biztonságosabb módszernek számít a hűtőben, hideg vízben vagy mikrohullámú sütőben történő felolvasztás.
Hús leöblítése a csapban
A hús csap alatti öblítése baktériumokat terjeszthet a konyhában. Biztonságosabb, ha ezt a lépést kihagyjuk, és a kórokozók eltávolítása érdekében a megfelelő főzési módszerekre hagyatkozunk. Ez nagyban csökkenti a konyhai felületek és más élelmiszerek szennyeződésének kockázatát.
Meleg ételek elhelyezése a hűtőben
Ha a maradék ételt melegen tesszük hűtőbe, az elősegíti a baktériumok szaporodását. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a kockázatot, elengedhetetlen, hogy hagyjuk kihűlni az ételt. Ennek felgyorsítása érdekében a maradékokat vékonyabb rétegekben, kisebb adagokban porciózzuk ki a tárolóedényekbe. Ez a módszer biztonságosan csökkenti a lehűlési időt anélkül, hogy az ételek túl sokáig maradnának a konyhapulton.
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash