Vége! 106 év után megszűnik a híres magyar élelmiszermárka

2023. június 14.

Magyarország egyik legismertebb márkája tűnik el a polcokról. A termékeket ezután új név alatt kell keresni.

Hazánk legnagyobb baromfifeldolgozója a Master Good 2020-ban vásárolta fel a Ságát, Magyarország piacvezető baromfi húskészítmény gyártó vállalatát, mely olyan márkákat tudhatott magáénak, mint a Selyemsonka, a Dino vagy az éppen idén 25. születésnapját ünneplő Füstli. Az elmúlt 3 év a technológiai invesztíció jegyében telt, most jött el az idő arra, hogy a Master Good márka a csomagoláson még hangsúlyosabban megjelenjen. A cég ezzel a lépéssel nem titkolja, fokozatosan elbúcsúzik majd Magyarország egyik legismertebb márkájától, a Ságától. A fogyasztók egyelőre mindkét márkajelzést látják majd a termékeken.

„A Sága megvásárlásával a Master Good egyszerre vásárolt márkanevet és piacot, valamint a sárvári gyár készítménygyártó kapacitását” – magyarázza Bárány László, a Master Good tulajdonos-ügyvezetője „A cégcsoportnak korábban nem volt készítménygyára, az akvizícióval vált lehetővé, hogy teljesen bezárjuk az integrációt a továbbfeldolgozói szegmensben. Az azóta eltelt időt a gyártási technológia fejlesztésének szenteltük.”

További változás az utóbbi években az alapanyag beszerzési forrása. A Sága eddig vásárolt alapanyagokból készítette termékeit. Most a Master Good baromfifeldolgozó hátterének köszönhetően kizárólag jó minőségű, GMO-mentes termelésből származó csirke alapanyagokat használ.

„A fogyasztók számára a Sága márkanév egy rendkívül magas, valóban közel 100 százalékos ismertséggel bír. Tudjuk, hogy bátor lépés elengedni egy ilyen márkanevet. Egyelőre a co-branding megoldást választottuk, a termékeken mindkét logo megjelenik, hosszú távon azonban a Master Good márkát tartjuk majd meg. A fogyasztók számára ez jelenti ugyanis a garanciát arra, hogy egy hazai, valóban felelősen működő, több mint 100 éves tudással rendelkező, innovatív vállalat termékét választják” – magyarázza lépésük okát Bárány László.

A Master Good 100%-ban családi tulajdonban van. A Bárány család 116 éve, négy generációra visszamenőleg foglalkozik baromfitenyésztéssel, ezáltal Magyarország legrégibb baromfitenyésztő dinasztiája. A tradíciót elindító első generáció a Széchenyi grófok uradalmi baromfitenyésztője volt. Az általuk képviselt, szakma iránti elkötelezettség generációról generációra szállt.

A Sága története

A cég honlapjának bemutatkozójából kiderül, a Sága elődjét 1917-ben alapították, működését tojásforgalmazó kereskedésként kezdte. 1925-ben a cég kiterjesztette tevékenységét szárnyas, illetve vad felvásárlására, feldolgozására és exportjára is, majd felépítette első hűtőházát. A második világháború után a vállalat 1948-ban tovább folytatta tevékenységét immár állami felügyelet alatt. Többszöri névváltás után kapta a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat elnevezést. Maga a Sága név a rendszerváltás után született: 1990-ben a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat, illetve az osztrák székhelyű Glatter GmbH létrehozta a SáGa Szárnyas Finomságok Kft. nevű vegyes vállalatot.

Címlapfotó: kevin laminto / Unsplash