A híres mexikói étel, amit étteremben eszünk, pedig otthon is simán elkészíthető 

2023. február 18.

Legtöbben étterembe járnak érte, pedig az itt közölt recept segítségével házilag is gyorsan és tökéletesen elkészíthető.

A tökéletes burrito recept olyan, mint egy régi bor, amit nehéz beszerezni. Ha viszont egyszer rátalálunk, mindent megbocsátunk az élmény miatt. A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. A hagyományos recept alapján a tekercs tipikusan darált hús, fűszeres rizs és zöldség kombinációból és szószból áll össze. Elmondva nem bonyolult, az ördög azonban a részletekben rejlik!

Tortilla

Bár a mexikóiak leginkább kukoricából készült tortillát fogyasztanak, a burritónál előnyösebb lehet, ha a búzalisztes változatot választjuk. Ezzel egyszerűbben készíthető el a burrito házilag. 

Rizs

Fűszerezzük! A rizs főzése közben ízesítsük, hogy minél pikánsabb legyen. Klasszikus lehetőség a koriander, de egy kis babérlevél vagy egy kis kömény is igazán ízessé teheti. A lehetőségek egyébként csak a saját fantáziánk szab határt. 

Töltelék

Alapvetően szabadon variálhatjuk benne a zöldségeket, illetve bármilyen darált húsból elkészíthetjük. A hús fűszerezésén mindazonáltal nem érdemes változtatni, ha autentikus ízekre vágyunk.  Római kömény, oregánó, chili – ezek adják meg az igazi hamisítatlan burrito érzést. 

burrito, tarka tésztába csavart ételek fa asztalon
Fotó: Ryan Concepcion / Unsplash

Burrito házilag

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 kis fej vöröshagyma 
  • 500 gramm darált marhahús 
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom 
  • 3 evőkanál víz 
  • 375 gramm főtt rizs 
  • kukorica, bab, hagyma, sajt (amennyit jónak látunk) 

Hozzávalók a fűszerhez

  • 1 teáskanál oregánó 
  • só és bors ízlés szerint 
  • 2 teáskanál római kömény 
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika 
  • negyed teáskanál Cayenne bors 

Így készül

  1. Kevés olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált marhahúst.
  2. Süssük a húst fehéredésig, majd ízesítsük a fűszerkeverékkel. Forgassuk jól át az egészet, hogy mindenhova jusson fűszer.
  3. Adagoljuk hozzá paradicsomot és a vizet, főzzük pár percig, míg a nedvesség elpárolog.
  4. Amikor elértük a kívánt krémes állagot, tegyük félre, majd keverjük össze a főtt rizzsel. Hagyjuk kihűlni. Ha ugyanis túl melegen töltjük a tortillába, átázik a lap. 
  5. Ha kihűlt a hús, tegyük a tortilla közepére a töltelék hatodát, majd szórjuk bele a lilahagymát, kukoricát, babot és azokat a zöldségeket, amikkel szeretnénk még megtölteni.
  6. A lap alsó részét hajtsuk a töltelékre, majd hajtogassuk be a két szélét és szorosan tekerjük fel.
  7. Ha még van egy kis türelmünk, elkészíthetjük hozzá ezt a mennyei tejfölös mártogatóst.

Címlapfotó: kevinmccutcheon / Unsplash