A híres mexikói étel, amit étteremben eszünk, pedig otthon is simán elkészíthető
Legtöbben étterembe járnak érte, pedig az itt közölt recept segítségével házilag is gyorsan és tökéletesen elkészíthető.
A tökéletes burrito recept olyan, mint egy régi bor, amit nehéz beszerezni. Ha viszont egyszer rátalálunk, mindent megbocsátunk az élmény miatt. A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. A hagyományos recept alapján a tekercs tipikusan darált hús, fűszeres rizs és zöldség kombinációból és szószból áll össze. Elmondva nem bonyolult, az ördög azonban a részletekben rejlik!
Tortilla
Bár a mexikóiak leginkább kukoricából készült tortillát fogyasztanak, a burritónál előnyösebb lehet, ha a búzalisztes változatot választjuk. Ezzel egyszerűbben készíthető el a burrito házilag.
Rizs
Fűszerezzük! A rizs főzése közben ízesítsük, hogy minél pikánsabb legyen. Klasszikus lehetőség a koriander, de egy kis babérlevél vagy egy kis kömény is igazán ízessé teheti. A lehetőségek egyébként csak a saját fantáziánk szab határt.
Töltelék
Alapvetően szabadon variálhatjuk benne a zöldségeket, illetve bármilyen darált húsból elkészíthetjük. A hús fűszerezésén mindazonáltal nem érdemes változtatni, ha autentikus ízekre vágyunk. Római kömény, oregánó, chili – ezek adják meg az igazi hamisítatlan burrito érzést.
Burrito házilag
Hozzávalók a töltelékhez
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 3 evőkanál víz
- 375 gramm főtt rizs
- kukorica, bab, hagyma, sajt (amennyit jónak látunk)
Hozzávalók a fűszerhez
- 1 teáskanál oregánó
- só és bors ízlés szerint
- 2 teáskanál római kömény
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- negyed teáskanál Cayenne bors
Így készül
- Kevés olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált marhahúst.
- Süssük a húst fehéredésig, majd ízesítsük a fűszerkeverékkel. Forgassuk jól át az egészet, hogy mindenhova jusson fűszer.
- Adagoljuk hozzá paradicsomot és a vizet, főzzük pár percig, míg a nedvesség elpárolog.
- Amikor elértük a kívánt krémes állagot, tegyük félre, majd keverjük össze a főtt rizzsel. Hagyjuk kihűlni. Ha ugyanis túl melegen töltjük a tortillába, átázik a lap.
- Ha kihűlt a hús, tegyük a tortilla közepére a töltelék hatodát, majd szórjuk bele a lilahagymát, kukoricát, babot és azokat a zöldségeket, amikkel szeretnénk még megtölteni.
- A lap alsó részét hajtsuk a töltelékre, majd hajtogassuk be a két szélét és szorosan tekerjük fel.
- Ha még van egy kis türelmünk, elkészíthetjük hozzá ezt a mennyei tejfölös mártogatóst.
Címlapfotó: kevinmccutcheon / Unsplash