Kutatók szerint van egy bor, ami jót tesz a bőrnek

2023. augusztus 30.

A kísérletben a bor fogyasztása után a résztvevők körében javult a bőr rugalmassága, illetve nőtt a nedvességtartalma.

Arról már írtunk, hogy a borok segíthetnek nekünk az ágyban. Most viszont az is kiderült, hogy a bőrproblémákat is képesek orvosolni. A Floridai Egyetemen dolgozó kutatócsoport Dr. Lindsey Christman vezetésével 15 nő bevonásával végzett el egy kísérletet – számol be róla a thedrinksbusiness.

A résztvevők mindegyike 40 és 67 év közötti felnőtt nő volt. A kísérlet során két csoportra osztották őket. Míg az egyik csoportnak placebót adtak, a másik csoport tagjai 6 héten keresztül két pohárral kaptak egy alkoholmentes borból. A hat hetet egy háromhetes szünet követte, ezt követően pedig a kutatók felcserélték a csoportokat. Ezután ismét hat hétig folytatódott a kísérlet.

A bor az Észak-Amerikában őshonos, Muscadine nevű szőlőfajtából készült. A Muscadine-t más néven vitis rotundifolia-ként ismerik (jelentése: kereklevelű szőlő) és ritkábban használják borkészítésre. Ha mégis, felhasználásával általában trópusi ízvilágú, a csonthéjasok aromáit idéző tételeket tudnak előállítani.

A bor, mint superfood

Az így készült borok ízük mellett úgy tűnik, egy másik pozitív tulajdonsággal is bírnak: úgynevezett „superfoodnak” tekinthetők. Az angol kifejezést olyan ételekre használják, melyeknek igencsak magas a tápanyagtartalmuk, emiatt pedig kivételesen jó hatásuk van a szervezetre.

A floridai kutatásból kiderült, a bort fogyasztó résztvevők körében javulás történt a bőr rugalmasságát, illetve annak nedvességtartalmát illetően. Az ital ugyanakkor nem gyakorolt jelentős hatást a ráncokra, nem simította ki a bőrt.

Christman a Medical News Today-nek elmondta: a Muscadine-ból készült, alkoholmentesített bor is bővelkedik a polifenolokban (antioxidáns jelleggel bíró, természetes eredetű vegyületek). Ezek segítik a szervezetet az UVB sugarak elleni védekezésben. Az UVB sugarak testünket érve aktiválják a proteáz nevezetű fehérjebontó enzimeket, melyek negatívan hatnak a bőr rugalmasságára. Ennélfogva a borban található polifenolok segíthetnek orvosolni az olyan időskori problémákat, mint a bőr megereszkedése.

Christman hozzátette: „Az eredmények kizárólagosan az alkoholmentes borok fogyasztására vonatkoznak, alkoholos borok esetében nem igazoltak.” Mint mondta, összességében a tanulmány arra enged következtetni, hogy a Muscadine borban található polifenolokkal orvosolhatók bizonyos bőrproblémák. Elképzelhető, hogy az alkoholt tartalmazó borok is hasonlóképpen működnek, ez azonban még további vizsgálatok tárgyát kell képezze.

Címlapfotó: Vladimir Fedotov / Unsplash