A kertünkben kiírtjuk, aztán a boltban drágán megvásároljuk, mi az?

2023. december 26.

Egészséges, finom és sokoldalúan felhasználható a konyhában.

Sok, gyakorlatilag bio-minőségű és ingyenes alapanyaghoz juthatunk ha nyitott szemmel járunk, megismerjük a környék növényeit és a gyomokban sem mindig a gazt látjuk – olvasható az Agrárszektor oldalán. Mint írják, az ősi emberi fajoknak a gyűjtögetés volt a meghatározó élelemszerző tevékenysége, mivel biztosabbnak számított, mint a vadászat. Ez mára kikopott, pedig – így a cikk – normál esetben napi 3- 6 óra alatt elegendő élelmet lehetett összeszedni az egész közösség ellátásához. Az Agrárszektor számos gyomként, gazként kezelt értékes növényt mutat be, mi az alábbiakban ezek közül a mezei iringóval foglalkozunk.

A mezei iringó (Eryngium campestre) az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe, ezen belül a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó faj. További magyar nevei: szamárkóró, ördögszekér, ördögkeringő, ördögnadrág, ördögrakolya, macskatövis, iringófű, szamártövis, szúnyogtövis.

A mezei iringó száraz gyepekben, legelőkön, homok- és löszpusztákon nő, száraz, laza, meleg, meszes talajokon. Otthon a kertben is találkozhatunk vele. Érdemes felszedni, ahelyett, hogy a fűvel lenyírnánk, majd a vetőmagját megvennénk 500-1000 forintért, hogy aztán újraültessük, ami ingyen is nő. Szaponintartalma miatt elsősorban gyógynövényként tekintenek rá, pedig hagyományos zöldségként is megállja a helyét a konyhában.

Annál is inkább, mert sokoldalúan elkészíthető.A szúrós részektől megszabadított zsenge hajtásai, valamint gyökere főzve ehető, iható. (Bolti teakeverékekben is előfordul.) A fiatal leveleket és hajtásokat blansírozás után úgy készíthetjük el, mint a spárgát. A meghámozott, felkarikázott gyökereit kandírozni lehet – írja az Agrárszektor.

Korábban ITT és ITT további növényeket is bemutattunk, amik a kertben „gazként” nőnek és nem kezdünk velük semmit, pedig nagyon megérné.

Címlapfotó: CDC / Unsplash