2500 forintért vesszük kilóját a boltban, pedig lakásban ingyen termeszthető

2023. november 02.

Nagyon kevés erőfeszítéssel nagyon sok pénzt spórolhatunk magunknak. A végeredmény egy finom és sokoldalú zöldség a tányéron.

Számos haszonnövény van, ami nemcsak hogy termeszthető otthon, de még kert sem kell hozzá. Ezek közé tartozik a torma – derül ki az Agrárszektor cikkéből. (És egyébként a wasabi, vagyis a japán vízitorma is. Ennek mikéntjéről IDE kattintva lehet olvasni.)

Hogyan neveljünk tormát?

A torma mély, gazdag, nedves, agyagos, nedves talajban, napos helyen fejlődik a legjobban. Egy legalább 70 centiméter mélységű, nagyobb edényre lesz szükségünk, hogy a gyökerek növekedni tudjanak. A vízelvezető lyukak elengedhetetlenek a tartályban. Akkor öntözzük, amikor a talaj felső rétege kiszárad, emellett havonta érdemes trágyázni.

Mindenkit bátorítunk rá, hogy próbálja ki sokat spórolhat vele. Jelenleg 1 kilogramm torma bolti ára 2500 forintnál kezdődik, és van, ahol 4000 forintot is elkérnek érte. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül egészséges. Jelentős C-vitamin forrás, emellett gazdag káliumban, nátriumban, magnéziumban, kálciumban, valamint hasznos ásványi anyagokban, flavonban, mustárolajban és glikozidokat is tartalmaz.

Nem utolsó sorban pedig nagyon finom!

Címlapfotó: Daniel Öberg / Unsplash