Kilója 10 ezer forint a boltban, pedig ingyen is termeszthető a lakásban, mi az?

2023. december 12.

Nagyon kevés erőfeszítéssel nagyon sok pénzt spórolhatunk magunknak. A végeredmény egy finom és sokoldalú alapanyag.

Egy üvegedényben, vízben az ablakpárkányon is sokféle olyan növényt nevelhetünk, melyek a hasznunkra lesznek a konyhában – olvasható az Agrárszektoron. Mint írják, a vízben történő növénynevelésnek a hidrokultúrának a kertészeti termesztésben nagy hagyományi vannak, csak ott a vízben oldott megfelelő tápanyag adagolással kimagasló terméseredmények érhetők el.

Ha egy ablakpárkányon tartunk vízben növényeket a kimagasló termésmennyiségről mondjunk le, ám ennek ellenére kicsiben is van haszna ennek a módszernek. Ilyen esetben nem feltétlenül jó, ha tápoldatban tartjuk a növényeket, vagy ha igen akkor az nagyon híg legyen, amennyiben el szeretnénk fogyasztani majd a leveleiket. Vízben többféle növény igen hosszú ideig tartható: némelyik növekszik, fejlődik is valamennyit mások nem, de legalább hosszan frissek maradnak így.

Az említett cikk konkrét tippeket is ad arra vonatkozóan, mely konyhai fűszernövényekkel érdemes próbálkozni. Mint írják az alapból vízigényesek jobban viselik ezt a tartásmódot.

Ezek közé tartozik a borsmenta és fodormenta. Ezek egyébként is nagyon vízigényes növények, ha szerzünk egy még leveles hajtást, vagy egy sztólót (ez az a szárindája, amivel szaporodik a talajon kúszva, majd helyenként legyökeresedik) és ezt vízbe tesszük, napos helyen nagyon jól érzi majd magát. Így mindig lesz pár mentalevelünk, amivel limonádét, vagy teát ízesíthetünk, még télen is. A menták előnye, hogy ha nem napos helyre kerülnek, azt is jól viselik.

Ezzel az egyszerű házi módszerrel több ezer forintot spórolhatunk. Egy csokor friss borsmenta (100 gramm) akár 1000 forintba is kerülhet. Ugyanígy a szárított változat is 10 ezer forintra jöhet ki kilónként.

(IDE KATTINTVA egy még drágább növény otthoni termesztéséről lehet olvasni.)

Címlapfotó: Markus Spiske / Unsplash