A sajt, ami egy fura balesetből született, ma mégis az egész világ rajong érte

2025. július 09.

Magyarországon ma a második legnépszerűbb sajt, pedig 100 éve még azt se tudtuk, hogy létezik.

A mozzarella őshazája természetesen Olaszország, azon belül is Campania régiója. Habár azt nem tudni, pontosan mikor született meg, egyes feljegyzések szerint már a Kr. u. 1. században is fogyasztották. Legkorábbi változata valószínűleg juhtejből készült. A sajt keletkezéséről számos legenda kering. Az egyik legismertebb történet szerint egy alkalommal véletlenül túrót ejtettek egy vödör forró vízbe – ennek köszönhetően jöttek rá, hogy a kettő kombinációja valójában egy finom, lágy és ízletes sajtot eredményezhet. Az biztos, hogy a San Lorenzo di Capua Kr. u. 3. században élt szerzetesei már feljegyezték, kenyeret osztogatnak „mozza” nevű sajttal a helyieknek – írja a Mozzco.

Talán soha nem fogjuk megismerni a mozzarella teljes történetét, amit viszont biztosan tudunk, hogy az izgalmas sajt nem hagyta el a régiót egészen a 20. századig. A hűtési technológiák ekkorra lettek elég fejlettek ahhoz, hogy messzebbre is eljuttathassák a finomságot. Napjainkban a népszerű sajtot a világ számos pontján gyártják, de sokan továbbra is az eredeti olasz változatot, és különösen a mozzarella di bufalát tartják a legjobbnak.

Mozzarella di bufala

A mozzarellát, ahogyan ma ismerjük, alapvetően tehéntejből vagy bivalytejből szokás előállítani. Az olaszok többsége szerint az igazi mozzarella az utóbbiból készül, erre utal a névben a „di bufala” utótag. Eredetileg a bivalytejet a különleges tulajdonságai miatt választották: a sajtnak egyedülálló textúrát és jellegzetes ízt kölcsönöz.

Manapság már a magyarok is előszeretettel fogyasztják a mozzarellát. Egy 2022-es – az Agrárszektor által ismertetett felmérés szerint – a kedvenc sajtok listáján egyenesen a dobogó második helyére került a trappista és az eidami közé.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: waldemarbrandt67w / Unsplash