5 dolog, amit muszáj tudni a 21. század egyik legnépszerűbb konyhai alapanyagáról

2023. május 15.

Miből készül, hogyan kell használni a tökéletes végeredmény érdekében és mennyi ideig tárolható?

A panko, vagyis a japán zsemlemorzsa egy különleges zsemlemorzsatípus. Tökéletes a panírozásra, nem csoda, hogy itthon is egyre gyakrabban veszi át a hagyományos zsemlemorzsa helyét a receptekben.

A panko morzsa eredetileg Japánból származik. Hazájában olyan ételekhez használják, mint a tonkatsu sertéshús és a katsu csirke. Mára azonban népszerűsége más országokban is az egekbe szökött, köszönhetően finom ropogós, nem zsíros textúrájuknak – írja a Fine Dining Lovers.

Mi a különbség a panko és a hagyományos zsemlemorzsa között?

A bármilyen kényérből előállítható hagyományos zsemlemorzsával ellentétben a pankót különleges módon kell elkészíteni. Mindig fehér kenyérből készül és jellemzően nem tartalmaz semmilyen héjat. Így elvileg minden panko morzsa kizárólag a kenyér könnyű, puha, lukacsos belsejéből áll.

A panko jellemzően nem kenyérmorzsa alakú. Inkább nagy, vékony pelyhekre aprítják, amiknek nagyobb felületük és könnyű, légies textúrájuk van. Ezután kiszárítják őket, hogy kevésbé szívják magukba az olajat. Az eredmény egy nagyobb, ropogósabb zsemlemorzsa, ami sütés közben válik tökéletesen ropogóssá és nem túl zsírossá.

Milyen ízű a panko morzsa?

Önmagában a panko íze viszonylag neutrális. Mivel inkább pehely, mint morzsa, nem ragad össze, és nagyobb felületet foglal el a sütés során, ettől lesz olyan ropogós. A panko remek alap más finomságokhoz, mivel magába szívja az összetevők ízét, amivel érintkezésbe lép.

Mire használják a pankót?

Előbb említett neutrális íze miatt belekeverve a panko sokféle ételnek adhat különleges textúrát anélkül, hogy megváltoztatná azok ízét. Emellett ropogós bevonatként használják olyan sült ételekhez, mint a hús, a hal vagy a tofu. Ropogós feltétnek is alkalmas olyan fogásokhoz, mint a sajtos makaróni vagy a halpástétom.

A pankót helyettesíthetjük zsemlemorzsával?

A panko és a hagyományos zsemlemorzsa kicserélhető, de a végeredmény, az étel állaga kicsit más lesz. Mindazonáltal más panko helyettesítő anyagokkal is lehet próbálkozni. Ilyen például a kekszmorzsa, a zúzott pirítós, a maceszliszt, a zúzott tortilla- vagy burgonyachips, vagy éppen a zúzott kukoricapehely. (A chips panírként történő bevetésének módjáról ebben a cikkben írtunk.)

A panko morzsa tárolása

A panko morzsát hűvös, száraz helyen, nedvességtől és kártevőktől védve kell tárolni. Ha bolti pankót vásárolunk, azt az eredeti csomagolásában a kamrában vagy a szekrényben kell tartani. Ha már felbontottuk, tegyük át egy zárható műanyag zacskóba vagy légmentesen záródó edénybe. Ezekben akár 6 hónapig is eláll.

Címlapfotó: Jennifer Griffin / Unsplash