Pompeii-ben izgalmas boros projekt indult

2025. április 04.

A Pompeii Régészeti Parkban elindított boros projekt egyben tisztelgés az ókori római kultúra előtt.

A pompeii székhelyű Feudi di San Gregorio borászat az elmúlt 40 évet a Campania régió őshonos szőlőfajták, például a népszerű taurasi tanulmányozásával töltötte. Ennek eredményeként nemrég egy 6 hektáros szőlőültetvényt hoztak létre a városban található régészeti parkban. A régészeti park nagyjából megegyezik a Vezúv által Kr. u. 79-ben elpusztított várossal, szigorú szabályok érvényesek ezen belül. Többek között ezért is itt kizárólag a biotermesztésre összpontosítanak majd. A tervek szerint feldolgozó is kiépítésre kerül a területen, így a borkészítés is a régészeti parkon belül zajlik majd.

Pierpaolo Sirch, a borászat termelési vezetője a Milánói Egyetem professzorával, Attilio Scienzával és a park régészeivel dolgozik együtt a projekten. Céljuk, hogy autentikus, minőségi borokat állítsanak elő. „A Pompeii Régészeti Park a világ egyik legfontosabb kulturális helyszíne és régiónk identitásának egyik alappillére, ezért nagyon lelkesek vagyunk a kezdeményezéssel kapcsolatban. A szakértelmünkkel igyekszünk a parkot és a mezőgazdasági fejlesztést szolgálni” – idzéte Decanter boros portál Antonio Capaldót, a borászat első emberét.

Capaldo úgy látja, a projekthez időre és jelentős beruházásokra lesz szükség. Hozzátette, a borászat „hosszú távra tervez, ráadásul szeretne fenntartható jövőt biztosítani a szőlőtermesztés számára”. A parkban található kutatólaboratórium egyébként már az 1990-es évek óta vizsgálja az ókorban alkalmazott szőlészeti technikát. A park igazgatója, Gabriel Zuchtriegel elmondta, a szőlőültetvények létrehozása is része a programnak, aminek célja, hogy a mezőgazdasági tevékenységeken keresztül mutassák be az egykor virágzó ókori város történetét.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Nick Night / Unsplash