Ne kopogtassuk a görögdinnyét! – javasolja a szakember

2023. július 13.

Egy apró trükkel kóstolás nélkül kiválasztható a legjobb görögdinnye – állítja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembere.

A nyár elmaradhatatlan élménye a görögdinnye fogyasztása. Éppen ezért az idei nyári szezonális ellenőrzések sorában a dinnyék mustrája is helyet kapott Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A remények szerint ízletes görögdinnye vásárlását jellemzően gondos válogatás előzi meg. A Nébih a fogyasztók számára szerette volna megkönnyíteni a választást az alábbi fontos elvárások kiemelésével.

Kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére

A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a ‒ világosabb csíkoknál megjelenő ‒ halvány vajszín. A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet. Az ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

Lényeges szempont a tárolási körülmény

Mint oly sok élelmiszernél, a görögdinnyénél is sok múlik a tároláson. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is. A kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.

Felezett görögdinnye

Vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre is. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása (fólia). Érdemes tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.

Kóstoljunk más fajtákat is

A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. Ajánlott azonban bátran megkóstolni más fajtákat is. A hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat/belűeket, vagy éppen a „magnélkülieket” is. Ezek szintén kiváló ízű dinnyefajták.

Címlapfotó: Caju Gomes / Unsplash