A magyar húsfajta, aminek 97%-a külföldre megy – mi miért nem esszük?

2025. március 20.

Az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, alacsony a zsírtartalma és magas a fehérjetartalma, ráadásul könnyen emészthető.

A nyúlhús az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, alacsony a zsírtartalma és magas a fehérjetartalma, ráadásul könnyen emészthető. Bár világszerte számos országban népszerű a nyulak húsa, Magyarországon a fogyasztása alacsony, és a termelés jelentős része exportorientált.

Az EU-ban a legnagyobb egy főre jutó nyúlhúsfogyasztást Csehországban regisztrálták (3,72 kg/fő/év), míg Spanyolországban (1,09 kg/fő/év), Szlovákiában (0,82 kg/fő/év) és Olaszországban (0,75 kg/fő/év) szintén jelentős a fogyasztás – olvasható az Agrárszektor cikkében. 

Mint írják, Magyarországon ezzel szemben a nyúlhús fogyasztása rendkívül alacsony, mindössze 0,4 kg/fő/év körül mozog. Ez jóval elmarad az európai átlagtól. Bár a nyúlhús kiváló tápértékkel rendelkezik – magas fehérjetartalmú és allergénmentes -, ennek ellenére nem része a mindennapi étrendnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a magyarok „méltatlanul mellőzik” ezt az egészséges húsfajtát. E mellőzöttségnek azonban az alapja a nyúlhús ára is lehet. Kistermelőknél jelenleg az élő nyúl 2000 Ft/kg, a nyúlhús csonttal 2500 Ft/kg áron kapható, a kereskedelemben pedig a konyhakész termékek ára 3000-5000 forint között változik kilogrammonként – tehát nem megfizethetetlen, de nem is olcsó ez a húsfajta.

1990 után a gazdasági célú háztáji nyúltartás szinte teljesen megszűnt Magyarországon, és a nyúlhústenyésztés a nagyüzemekbe tevődött át. A hazai termelés napjainkban szinte teljes egészében exportorientált; az előállított nyúlhús 97 %-át külföldön értékesítik. A fő exportpiacok közé tartoznak Olaszország (42 %), Svájc (26 %) és Németország (20 %).

Címlapfotó: Darth Liu / Unsplash