Jó hír: a magyarok kedvence a világ legegészségesebb húsa

2025. február 06.

Brit tudósok szerint egyenesen a világ 8. legegészségesebb élelmiszere.

2020-ban egy érdekes listát tett közzé az angol BBC Good Food. A szakemberek segítségével összeállított listán 1000 élelmiszert rangsoroltak tápanyagtartalmuk szerint. Az alapján értékelték őket, mennyire járulnak hozzá a szervezet megfelelő állapotához, végső soron az egészségünkhöz.

Ez a téma természetesen örökérvényű, nem véletlenül idézte fel újra az eredményt nemrégiben a getsurrey.co.uk oldal. Minapi cikkükben abból a szempontból vizsgálták a listát, hogy azon hogyan szerepelnek a húsok. Mint írják, a közvélekedés szerint a zöldségek a legegészségesebbek, legtáplálóbbak (vitamintartalmuk miatt), pedig a húsok is nagyon hasznosak.

Példaként a sertésszalonnát hozák, ami a BBC 1000-es listáján az előkelő 8. helyen végzett. Ezzel megelőzte többek között a paradicsomot, a vörös káposztát, a salátát és a hüvelyeseket is.

A sertésszalonna jó helyezésének oka, hogy gazdag ásványianyagokban és B-vitaminban, valamint hogy javarészt egyszeres telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Így például az olívaolajhoz hasonlóan jó hatással van a szívre. Összességében 73 pontot ért el a BBC-nél a százból, ez pedig elegendő volt a 8. helyhez. (Az első helyet egyébként a mandula szerezte meg.)

Mindez jó hír nekünk magyaroknak, hiszen hazánkban a húsok közül magasan a sertésből fogy a legtöbb. 2021-ben egy magyar átlagosan 82 kg húst evett meg, ennek 60 százaléka sertéshús volt.

Címlapfotó: Monika Izdebska / Unsplash