Tárazzunk be! Hiánycikk lesz az egyik legfontosabb konyhai alapanyagunk

2023. október 16.

A folyamatos aszály miatt máris 45 százalékkal alacsonyabbak a készletek az egy évvel korábbihoz képest.

A madridi agrártárca jelentése szerint a 2023-2024-es szezonban várhatóan 756 ezer tonna olívaolaj készül. Ez ugyan jóval meghaladja a tavalyi 663 ezer tonnát, amikor a kibocsátás a felére csökkent, viszont messze elmarad a négyéves átlagtól, amelyet viszonyítási alapként általában tekintetbe vesznek. Andalúziában, ahonnan a spanyol olívaolaj 70 százaléka származik, a becslések szerint a szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti. Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné – írja az Agrárszektor a Világgazdaságra hivatkozva.

Október elsején kezdődött a szüret. A tavalyi gyenge termés miatt 45%-kal alacsonyabbak az olívaolaj-készletek az egy évvel korábbihoz képest. Ez tovább növeli az árakat. Az extraszűz olívaolaj ára például megduplázódott az év eleje óta Spanyolországban, szeptemberben hivatalos adatok szerint elérte a kilónkénti 8,2 eurót (ez átszámítva nagyjából 3200 forint).

Spanyolország a világ legnagyobb termelője: a világ olívaolaj-kibocsátásának mintegy 40 százalékát adja. Tavasszal viszont a fák virágzása idején tapasztaltak szokatlan hőhullámokat, ami a tartós szárazsággal együtt súlyos károkat okozott. Emiatt hiány alakult ki, és jelentősen megugrottak az árak. Ami pedig még ennél is aggasztóbb, hogy Európából eltűnhet az egész iparág – zárja a cikket az Agrárszektor.

Címlapfotó: Markus Spiske / Unsplash