Szakértők szerint ezt a levest kell ennünk, ha egészségesen akarjuk átvészelni az őszt!
A finom őszi leves, ami erősíti az immunrendszert és megvéd a betegségektől.
Ahogy megérkeznek az első hűvösebb napok, valami furcsa módon elkezdünk vágyódni a meleg, gőzölgő ételek után. Talán ösztönösen is tudjuk: testünknek ilyenkor több védelemre, több tápanyagra és több gondoskodásra van szüksége.
Nem véletlen tehát, hogy a leves szezonja egyben a bélrendszer egyik legnagyobb ünnepe is – legalábbis, ha a táplálkozási szakértőket kérdezzük – írja a Magyar Mezőgazdaság.
De mit tud egy egyszerű leves, amitől ennyire egészséges lesz tőle az emésztésünk? És hogyan készíthetünk belőle tényleg bélflórát támogató szuperételt?
Mielőtt belemennénk a levesek világába, fontos megérteni, hogy a bélrendszerünk nemcsak az emésztésért felel. A tudományos kutatások ma már egyértelműen kimondják:
- az immunrendszerünk 70–80%-a a bélrendszerünkben található,
- a bélflóra egyensúlya befolyásolja a mentális egészséget is (a „második agy” kifejezés nem túlzás),
- a gyulladások, hormonális problémák, sőt, még a bőrproblémák is gyakran visszavezethetők az emésztőrendszer állapotára.
Ezért különösen fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nemcsak táplálnak, hanem aktívan támogatják a bélflórát, a nyálkahártyát és a gyulladáscsökkentő folyamatokat is.
A teljes cikk elolvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán, ahol az is kiderül, mi mindent érdemes rakni a tápláló őszi levesekbe.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash