Szakértők szerint ezt a levest kell ennünk, ha egészségesen akarjuk átvészelni az őszt!

2025. szeptember 23.

A finom őszi leves, ami erősíti az immunrendszert és megvéd a betegségektől.

Ahogy megérkeznek az első hűvösebb napok, valami furcsa módon elkezdünk vágyódni a meleg, gőzölgő ételek után. Talán ösztönösen is tudjuk: testünknek ilyenkor több védelemre, több tápanyagra és több gondoskodásra van szüksége.

Nem véletlen tehát, hogy a leves szezonja egyben a bélrendszer egyik legnagyobb ünnepe is – legalábbis, ha a táplálkozási szakértőket kérdezzük – írja a Magyar Mezőgazdaság.

De mit tud egy egyszerű leves, amitől ennyire egészséges lesz tőle az emésztésünk? És hogyan készíthetünk belőle tényleg bélflórát támogató szuperételt?

Mielőtt belemennénk a levesek világába, fontos megérteni, hogy a bélrendszerünk nemcsak az emésztésért felel. A tudományos kutatások ma már egyértelműen kimondják:

  • az immunrendszerünk 70–80%-a a bélrendszerünkben található,
  • a bélflóra egyensúlya befolyásolja a mentális egészséget is (a „második agy” kifejezés nem túlzás),
  • a gyulladások, hormonális problémák, sőt, még a bőrproblémák is gyakran visszavezethetők az emésztőrendszer állapotára.

Ezért különösen fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nemcsak táplálnak, hanem aktívan támogatják a bélflórát, a nyálkahártyát és a gyulladáscsökkentő folyamatokat is.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán, ahol az is kiderül, mi mindent érdemes rakni a tápláló őszi levesekbe.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash