Cseréld ki a panírban a zsemlemorzsát egy gyümölcsre, el fogsz ájulni

2022. október 10.

Milyen az élet a hagyományos zsemlemorzsán túl? Mutatjuk!

Rántott camembert, csirkemell, rákolló és cukkini. Mi a közös ezekben a világszerte közkedvelt fogásokban? Igen, a panír! A felsorolt fogások önmagukban is megállják a helyüket a tányéron, ám a rajtuk található vékony panír réteg segít megtartani még egyet dob rajtuk. Ha eddig csak a jól bevált panírt használtad, akkor itt az ideje, hogy megismerd a világ legkedveltebb fajtáit.

1. Panko

Fotó: Sergii Koval / Shutterstock


Szinte semelyik panír fajta nem ad olyan ropogós textúrát az ételeknek, mint a panko. A durva japán zsemlemorzsa szerencsére a legtöbb hazai áruházláncban beszerezhető. Ha a pankónál egy kissé finomabb panírt használnál, de szeretnéd megtartani a ropogósságot, akkor felhasználás előtt törd össze kicsit egy konyhai robotgépben. Nemcsak a húsokhoz használható, hanem akár zöldségekhez is, például a sült karfiolhoz. Panírozás előtt ízesítsd sóval, feketeborssal, mert bár ropogós a panko, nem rendelkezik különleges aromával.

2. Olasz panír

Fotó: Elizabeth A.Cummings / Shutterstock


Alapvetően ugyanolyan az olasz panír, mint az általunk is használt hagyományos zsemlemorzsás változat, viszont olaszos fűszereket is tartalmaz. Nem meglepő módon kiválóan alkalmas olasz ételekhez, például marinara szószos húsgombóchoz és ropogós parmezános csirkéhez, csak hogy néhányat említsünk.

3. Kukoricás panír

Fotó: DronG / Shutterstock


A kukoricapehely egy klasszikus panírozóanyagnak számít Amerikában. De nem csak a kukorica, hanem bármilyen nem édes gabonapehely kiválóan alkalmas a hagyományos zsemlemorzsa helyettesítésére. A granola és a zab ugyancsak fantasztikusan ropogós kérget kölcsönöznek a csirkemellnek vagy a halfilének.

4. Chipses panír

Fotó: Piotr Piatrouski / Shutterstock


A különféle burgonya és kukorica chipsekből tökéletes panírt lehet készíteni. Fontos, hogy panírozáskor ne feledd belisztezni és tojásba meríteni az élelmiszert, ugyanis a chips önmagában nem tud majd hozzá tapadni.

5. Pereces panír

Fotó: Sara Cervera / Unsplash


Elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de a perec kiválóan helyettesíti a klasszikus zsemlemorzsát – olvasható a bonappetit oldalán. Csak törd össze őket egy aprítógépben, az így kapott szuperfinom textúrájú pereces panírt pedig használhatod húsgombóc vagy fasírt kötőanyagaként is. Sőt, még hússzeleteket is panírozhatsz vele.

6. Magvas panír

Fotó: ernanda Martinez / Unsplash


Mit szólnál, ha azt mondanánk, cseréld ki a zsemlemorzsát gyümölcsökre, mandulára és mogyoróra? Igen, ezek mind tökéletes panírozó alapanyagok. (A mandula és a mogyoró, akárcsak a dió és a gesztenye a héjas gyümölcsök közé tartozik, a csontos héjban rejtőző magbelüket fogyasztjuk.)

A mandulát és a mogyorót egy robotgépben kell leaprítanod, és készen is állnak arra, hogy panírozz velük. Fontos megjegyezni, hogy ezek a diófélék gyorsabban és alacsonyabb hőmérsékleten sülnek, mint a hagyományos panírok, ezért érdemes őket összekeverni egy kevés liszttel vagy pankóval. Így elkerülheted a keserű és égett ízeket.

Címlapfotó: Sea Wave / Shutterstock