A vörösbor 10 európai arca

2025. június 26.

Burgundiától Ausztrián át Egerig Európa számos régiójában készül világszintű vörösbor. A borrajongóknak érdemes végigolvasniuk és végigkóstolniuk a listát.

Burgundi pinot noir

Nagyjából közmegegyezés van azt illetően, hogy a franciaországi Burgundiában készülnek a világ legszebb pinot noir borai. És a legdrágábbak is. A szőlők királykisasszonyának is nevezett fajta őshazája nagy valószínűséggel éppen Burgundia. Már II. Fülöp herceg idejében, az 1300-as években már megemlítik okiratokban, ma a régió szőlőterületének harmadát teszi ki. A meszes márga talajokon érzi magát a legjobban. Bora fiatalon bogyósgyümölcsös kosárra emlékeztet, éretten megjelennek benne az animális jegyek. Burgundiában nem ritka a 16-18 hónapos fahordós érlelés, ez adja egyik helyi különlegességét.

Bordeaux, bordói házasítás

A Bordeaux-i borvidék a központjában elhelyezkedő Bordeaux városáról kapta a nevét. A borvidéket a Garonne, majd később a Garonne vizét elvezető Gironde szeli ketté. 120 ezer hektárjával ez a legnagyobb francia borvidék – és egyben a leghíresebb. Bordeaux-t a vörösborokkal azonosítjuk, ezek adják a mai napig a kínálat 90 százalékát. A kékszőlők közül a három fő fajtát (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) gyakorlatilag a borvidékkel azonosítjuk. A világon bárhol készít ezekből valaki bort, azt bordói házasításnak szokta nevezni. Szintén a borvidékre jellemző az úgynevezett barrique hordó, amit ma már szerte a világon használna. A hagyományos változat 225 literes és erős pörkölésű fából készül, jellegzetes fűszeres ízt kölcsönözve a boroknak.

Rhone-i syrah

Ha ma divatos fajtát keresünk, egy másik francia borvidék, Rhone felé fordítsuk tekintetünket. Kulcsfontosságú fajtája a syrah, ami mára az egész világon népszerű fajtává vált. Nagyon jellegzetes és sokak által kedvelt karakterrel rendelkezik, fűszeres, fekete borsos, ánizsos, medvecukros jegyeket hordoz. És azt se felejtsük, hogy itt található a világhírű Châteauneuf-du-Pape, vagyis az apelláció, ahonnan az avignoni fogság alatt a pápának és az egyháznak készítették a borokat. Itt szintén foglalkoznak a syrah-val. Magyarországon is egyre több borász szortimentjében szerepel a fajta, a kiemelkedő hazai tételek közé tartozik az egri Kovács Nimród Winery Max és WOW fantázianevű syrah-ja.

Aki szeretné, ezeket a borokat (is) megkóstolhatja 2025. szeptember 17-én, a Vince Borműhely: Kovács Nimród csúcs vörösborai kóstolón. Az esemény teljes borsora, illetve a belépőjegy elérhető az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva.

Rioja és a tempranillo

A Rioja borvidékének tempranillo borai jellemzően mély rubinvörös színűek és komplex, mégis elegáns ízvilággal rendelkeznek. Rioját szokták nevezni a tempranillo bölcsőjének is. A borvidék sok szempontból számít úttörőnek Spanyolországban. Itt honosodtak meg az újkori borkészítési technikák és itt jött létre az ország első földrajzi megjelölésű eredetvédelemmel ellátott borvidéke is. A déli típusú, jól érlelhető, jellegzetes és elegáns vörösborai ma is mércét jelentenek az egész világon.

Priorat

Spanyolország két legfontosabb, legmagasabb minőségi elvárásokat támasztó borvidéke közül a másik. Priorat Katalónia büszkesége (helyi nyelvben a neve: Priorato). A hegyekkel tarkított vidéken nagyon nehéz a szőlőművelés, viszont annál kitűnőbb borok születnek itt a gazdák elhivatottságának köszönhetően. Fő fajta manapság a garnacha, de egyre gyakrabban bukkan fel a syrah, merlot és cabernet sauvignon is. Szintén helyi fajta a carignan (helyi nevén: samsó). A priorati borok különleges karakterét a (pala, kvarc) licorella talaj ásványai és a mélyre hatoló gyökerű, alacsony hozamú tőkék adják.

A magas minőségű priorati vörösbor mélybíbor színével már látványra is erőteljes benyomást kelt. Illatában intenzív és komplex: fekete cseresznye, aszalt szilva, szeder, némi füst és grafit aromái keverednek mediterrán fűszernövényekkel, gyakran nedves pala és enyhe bőrös jegyek kíséretében. A korty rendkívül koncentrált, telt, mégis arányos: érett fekete bogyós gyümölcsök, komoly tanninok és markáns savak tartják egyensúlyban a magas alkoholtartalmat, amely sosem uralja az élményt, csak keretet ad neki. A hordós érlelés finoman jelenik meg: étcsokoládé, édesfűszerek és pirított mandula formájában. A bor textúrája selymes, mégis feszes; a hosszú, ásványos lecsengésben a „llicorella” pala talaj jellegzetes sóssága is felvillan – ez a Priorat igazi védjegye.

Osztrák kékfrankos

A kékfrankos igazi közép-európai fajta. Egy 2016-ban publikált német kutatás szerint egyenesen Alsó-Stájerországban született egy véletlen kereszteződésnek köszönhetően. Magyarországon a legnagyobb termőterülettel rendelkező kékszőlőfajta, Ausztriában a második a Zweigelt után. Mégis a kékfrankost tartják az osztrákok a világmárkává avanzsált zöldveltelini vörösboros párjának. Sokoldalú fajta, termőterülettől függően az osztrák tételekben a gyümölcstől a borson át a gyógyfüvekig és a dohányig számos jegyet felfedezhetünk. Nagy borok is készülnek belőle a szomszédban, de nem feltétlenül kell átlépnünk a határt, ha ilyenre vágyunk. A Kovács Nimród Winery Grand Bleu tétele a pincészet egyik zászlóshajója nem más mint egy Eger legjobb területéről, a Nagy-Egedről a Grand Superior területüről szelektált kékfrankos.

Aki szeretné, ezt a bort (is) megkóstolhatja 2025. szeptember 17-én, a Vince Borműhely: Kovács Nimród csúcs vörösborai kóstolón. Az esemény teljes borsora, illetve a belépőjegy elérhető az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva.

Barolo

A Barolo az olasz eredetvédelem legmagasabb (DOCG) kategóriájába tartozó borok egyike. Az ország északnyugati részében elhelyezkedő Piemonte tartomány messzeföldön híres bora, minőségét tekintve méltó vetélytársa Toszkána legszebb tételeinek. A Barolo egyetlen kékszőlőfajtából, a nebbiolóból készül. A bor minőségének titka, hogy csak legtöbb napsugarat kapó, mészköves talajú dűlőkből származó szőlőt teszik bele. Komoly alkohol, nagy test, gazdag aromatika és a hosszú érlelésből adódó puha tannin jellemzi.

Chianti

A Chianti talán a leghíresebb olasz vörösbor, több szőlőfajta házasításával születik meg. Nevét Toszkána azonos nevű tartományáról kapta, csak az itt készített bort nevezhetik Chiantinak. A felhasználható szőlőfajták: sangiovese, canaiolo, trebbiano, cabernet sauvignon, merlot. A felsoroltak közül a sangiovese dominál, akár 100 százalék sangiovese is lehet Chianti. A Chianti borok több stílusban készülnek. Az alapváltozat általában gyümölcsösebb, könnyedebb, fiatalon fogyasztható. A másik véglet a kötelezően legalább 2 évig érlelt Riserva a komoly testtel, érettebb aromákkal és fűszeres karakterrel.

Szupertoszkánok 

Toszkánának a Livorno és Grosetto közötti partszakaszán készülő borokat nevezzük szupertoszkánoknak. A borok alapját általában két bordói fajta, a cabernet sauvignon és a merlot adja. Ezekhez némi petit verdot-t és sangiovesét szoktak még keverni. A szupertoszkánok mindig sűrű, szinte fekete színűek, miközben ízben meg is jelennek bennük ezek az érett bogyós gyümölcsök. A borok mindig elegánsak, strukturáltak, bársonyos tanninnal, szép savakkal és magas alkohollal rendelkeznek. A szupertoszkánok egyik leghíresebb képviselője a Sassicaia, a borbarátok által az egyik legjobban vágyott bor a világon.

Bikavér

A legismertebb magyar borházasítás, Egerben és Szekszárdon egyaránt készítik. Mai tudásunk szerint 1846-ban a szekszárdi Garay János írta le először vörösborra a bikavér kifejezést. Bárhogy is van, az Egri és Szekszárdi borvidéken egyaránt nagy megbecsülésnek örvend, a pincészetek zászlósbora általában bikavér ezeken a vidékeken. Fajtaösszetételtől és az érlelés hosszától függően a gyümölcsöstől a bársonyos tanninokkal rendelkező nagyágyúig számos arcát tudja megvillantani ez a bor.

A legkiválóbb egri borokat kóstolhatjuk meg 2025. szeptember 17-én, a Vince Borműhely: Kovács Nimród csúcs vörösborai kóstolón. Az esemény teljes borsora, illetve a belépőjegy elérhető az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva.

Címlapfotó: Enis Yavuz / Unsplash