Meggysöröket tesztelt a vince.hu és a Beerporn: szó szerint elakadt a szavunk

2024. augusztus 08.

Kétféle iskolát követnek a meggysör-készítéssel is foglalkozó hazai főzdék, az egyik szerintünk tévút. A baj az, hogy ebből van a több.

A magyar kraftsör-forradalom hajnalán háromféle sörrel szinte biztosan találkozhatott az ember a kisüzemi főzdék kínálatában: lagerrel, búzával és meggysörrel. (Egzaktabb lenne a meggyes sör szóhasználat, hiszen ezeket, ellentétben az első belga meggysörökkel, már nem meggyel erjesztik, csak utólag ízesítik vele.) A meggysör hódítása azóta is tart: a kicsik megtartották, a nagyok pedig felvették portfóliójukba ezeket az italokat. Ennek köszönhetően a vince.hu és a Beerporn által nemrégiben tesztelt citromos sörök után hazánkban a meggyesek állnak a gyümölcsös ízesítésű sörök népszerűségi listájának második helyén.

A vince.hu és a Beerporn újabb közös vaktesztjén kilenc, hipermarketben, szupermarketben elérhető, hazai gyártású, meggyel ízesített sör került a bírák poharába. (A beszerzés közben derült ki, hogy a Borsodi Sörgyár szépen csendben kivonta a forgalomból a Borsodi Meggyest, így az már nem erősíthette a mezőnyt.) Az öttagú zsűri (Knap Gábor, a beerporn.hu főszerkesztője; Szatai Ádám, a beerporn.hu munkatársa; Vásárhelyi István, sörgasztronómus; Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője; Mátyus Tamás, a Unity Brewing sörfőzője) egyaránt kóstolt kisüzemi és nagyüzemi tételeket. Valóban kijelenthető tehát, hogy a teszt a hazai piac jelentős szeletét lefedte.

A vakteszten részt vevő termékek

jegyzetfüzet és két pohár meggysör, piros színű ital
Fotó: Szatai Ádám
  • Dreher Meggy
  • First Belgian Cherry
  • Hübris Müggy
  • „Kézműves Sör” Meggyes (forgalmazza a GrapeVine Kft.)
  • Monyo Cherry Hero
  • Pécsi Sör Prémium Meggy
  • Rizmajer Konyakos Meggy
  • Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale
  • Szent András Sörfőzde Meggyes

Múltkor, a citromos sörök próbája után azt írtuk, „a teszten kétféle Radler-filozófiai megközelítést lehetett felfedezni”. Ez igaz volt a meggysörök tesztjére is. Az egyik esetben jól érezhetően a meggy, és annak fűszeres savanykássága dominált. Tényleg az volt az ember benyomása, hogy egy igazi, frissítő szénsavas meggydzsúszt iszik. Tökéletes választás a nyárra. A másik esetben a többek között a Márka meggyen szocializálódott magyar ínynek még mindig kedvesebb cukorbombákkal találkoztunk. Az volt az ember érzése, ezekbe a sörökbe a meggy (bármennyit és bármilyen formában raktak is belőle) csak azért került bele, hogy utána ráírhassák a dobozra-üvegre és ezzel meglovagolhassák a divathullámot. A végeredmény: természetellenes színű, jellegtelen üdítők, amiben a cukron kívül más ízt nyomokban is alig lehet felfedezni.

A nagy baj az, hogy a 9 tesztelt sörből 8 utóbbi kategóriába tartozik. A teszt során a zsűri tagjai többször néztek egymásra tanácstalanul: a szájak szó szerint összeragadtak attól a cukormennyiségtől, amit le kellett küldeni a torkokon. Ami még furcsább, hogy e tekintetben tulajdonképpen nincs különbség kraft és nagyüzemi között. Az egyetlen szó szerint üdítő kivételt a Szent András Meggyes Sör jelentette, toronymagasan nyerte a versenyt. És mégis, talán ennek van a legnehezebb dolga a piacon, hiszen az emberek a többi kóstolt meggyes sör után nehezen fogják elhinni, hogy igazából nem „olyannak”, hanem „ilyennek” kéne lennie egy meggyes sörnek.

A legjobb 4 hazai meggysör

jegyzetfüzet és két pohár meggysör, piros színű ital
Fotó: Szatai Ádám

Egyhangú döntéssel, kimagaslóan jobbnak bizonyult a többieknél a Szent András Sörfőzde Meggyese, ezzel utcahosszal nyerte a tesztet. Természetes meggyszín, 30 százalék meggytartalom, üdítő gyümölcsös jelleg, amibe egy kevés, enyhe oxidációból eredő, konyakmeggyesség keveredik.

A második helyen hármas holtverseny alakult ki. A FIRST Craft Beer a MONYO Brewing és a „Kézműves Sör” terméke esetében pontegyenlőség jött létre.

A FIRST meggyese volt a leginkább sörre emlékeztető, fenolosságával és a helyes savanyú-édes aránnyal korrekt tételnek mondható. Nagyon enyhén meggy is felfedezhető benne.

A MONYO ugyancsak egyensúlyosabb volt a mezőny nagy részénél, viszont inkább citrusosnak, kevésbé meggyesnek érződött. Illatában is inkább a sör élesztőssége, mint a gyümölcs jelent meg.

A „Kézműves Sör” nevű termék pozitívumának szintén azt jegyezhettük fel, hogy sörös vonásokat mutatott, még lecsengésében is lehetett érezni a jellegzetes kesernyét. A gyümölcsöt viszont sajnos itt is kizárólag a már említett túlzott édesség volt hivatott megjeleníteni.

Összefoglalásként elmondható, aki cukros üdítőre vágyik, az gyakorlatilag bármelyik meggyes sört bátran leemelheti a polcról. Aki tényleg a meggy ízét keresi ezekben az italokban, az a Szent András sörét tegye kosarába.

Címlapfotó: Szatai Ádám