2 szuper recept és 2 szuper bor őszre!

2023. szeptember 13.

Izgalmas, de könnyen elkészíthető recept őszre hangolva és 1-1 tökéletes borpár. A felejthetetlen élmény garantált!

Itt van az ősz és itt vannak a Vince őszre hangolt borcsomagjai is. A szokásoknak megfelelően ezúttal is DUÓ, FEHÉR TRIÓ, VÖRÖS TRIÓ és KLASSZIK ÖTÖS VÁLOGATÁSból lehet választani. A csomagokat az évszakhoz és a konyha szezonális alapanyagaihoz igazítottuk. Egy dolog természetesen állandó, legyen szó bármilyen Vince borcsomagról: az összeállított csomagok értéke jóval meghaladja az árat, amit fizetni kell értük. (És még ajándék is jár melléjük.)

És ha már konyha: az alábbiakban bemutatunk 1-1 kiválasztott bort és ajánlunk hozzájuk 1-1 tökéletesen illeszkedő receptet. Garantáljuk, hogy a borokat ezen fogások mellé kortyolgatva az élmény még magasabb szintre emelődik.

Lajver Borház Rajnai Rizling 2019 + Falafel

A VINCE FEHÉR TRIÓ BORCSOMAG szekszárdi tagja tagadhatatlan rajnai rizling. Már az illatáról felismerni: alma, fehér húsú őszibarack, egy csipetnyi petrolossággal fűszerezve. Fogyasztásra érlelt, lassan kortyolandó, gondolatébresztő bor. Hagyjunk magunknak időt felfedezni!

ÉTELAJÁNLAT: FALAFEL FRISS IDÉNYZÖLDSÉGEKKEL

Hozzávalók a falafelhez 4 személyre

  • 250 g száraz csicseriborsó
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • friss koriander
  • 2 szem kardamon magjai
  • 1 tk só
  • 1 késhegynyi cayenne bors
  • ½ tk sütőpor
  • 1 ½ ek liszt
  • 3 ek víz

Hozzávalók a tahini szószhoz

  • 3 ek tahini paszta
  • 3 ek joghurt
  • citromlé
barna golyók és színes zöldség tányéron
Fotó: Pille R. Priske / Unsplash

Így készül

  1. Egy éjszakára áztassuk vízbe a száraz csicseriborsót. Másnap csepegtessük le, öntsük egy tálba, de ne főzzük meg! Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és adjuk a csicseriborsóhoz.
  2. Zúzzuk össze egy mozsárban a fűszermagokat, majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Ízlés szerint sózzuk és szórjuk meg cayenne borssal. Alaposan keverjük össze, majd több részletben egy késes aprítóban aprítsuk darabosra. Borítsuk egy tálba és adjuk hozzá a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel gyúrjuk át, majd egy órára tegyük hűtőbe pihenni.
  3. A masszából vizes kézzel formázzunk golyókat, majd 170-180 fokos olajban süssük ki, de előtte alaposan nyomkodjuk össze őket, hogy ne essenek szét. Egyszerre csak 5-6 darabot süssünk, hogy ne hűljön ki túlságosan az olaj. Az aranybarnára sült falafeleket szedjük itatóspapírra, majd süssük ki a többit is.
  4. A tahini szószhoz keverjük össze a tahinit a joghurttal és a citromlével.

(Forrás: Street Kitchen)

Vinart Cabernet Franc Classicus 2018 + vaddisznóragu

A VINCE KLASSZIK BORCSOMAG egyik villányi valóban igazi klasszikus. Fekete cseresznye, csipkebogyó, fekete ribizli, grafit, pörkölt magvak, rózsabors, ánizs aromái érkeznek szépen sorban. Ehhez újak is csatlakoznak egy kis szellőztetés után. Az illatok jelentős része a hosszú kortyban is megjelenik.

ÉTELAJÁNLAT: VADDISZNÓRAGU ERDEI GOMBÁKKAL

Hozzávalók 4 személyre

  • 0,7 kg vaddisznóhús (felkockázott)
  • 15 dkg sárgarépa
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 7 dkg szárított gomba (friss erdei gombából 50 dkg)
  • egy narancsból nyert narancshéj (reszelve)
  • egy narancsból nyert narancslé
  • egy csapott evőkanál étkezési keményítő
  • egy evőkanál áfonyadzsem
  • 1 gramm vad fűszerkeverék (ízlés szerint)
  • só ízlés szerint
hús, zöldség, barna lé fehér tányérban
Fotó: ERIC ZHU / Unsplash

Így készül

  1. A szárított gombát áztassuk vízbe.
  2. A felkockázott szalonnát kezdjük el pirítani.
  3. Az apróra kockázott hagymát dobjuk rá, és pirítsuk tovább együtt.
  4. A húst is tegyük bele és kevergetve pirítsuk meg.
  5. Öntsük fel a borral.
  6. Sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük a fűszerkeverékkel.
  7. Fedő alatt pároljuk a húst, ha kell, a folyadékot pótoljuk.
  8. Amikor a hús félpuha, adjuk hozzá a karikára vágott sárgarépát, a paradicsompürét és a gombát.
  9. Amikor már minden megpuhult, a narancs levével keverjük el a keményítőt, az áfonyalekvárt, a narancshéjat, és sürítsük a ragut.
  10. Sült zöldségekkel, krumplipürével tálaljuk

(Forrás: Nosalty)

Címlapfotó: Diana Light / Unsplash