A tökéletes tükörtojás titka egy filléres zöldség, ami nem is kerül bele az ételbe

2024. január 11.

A tükörtojás sütés eme trükkösen egyszerű módszerével eszközt és mosogatást is spórolunk magunknak.

Hibátlanul kerek tükörtojás sütése furcsán jó érzés, különösen akkor, ha valamilyen hasonlóan gömbölyű kenyérfélére, például hamburgerzsemlére vagy bagelre tesszük majd. Ehhez a legkézenfekvőbb eszköz a rozsdamentes acélból készült tojássütő gyűrű – de mi van akkor, ha ez éppen nincs kéznél? Nos, ebben az esetben csak egy nagyobb hagymára van szükségünk – állítja a Daily Meal cikke.

A trükk különösen jól jöhet kempingezés közben, vagy egy olyan Airbnb-ben, ahol csak a legalapvetőbb konyhai eszközök állnak rendelkezésre. Egy termetesebb hagyma karikái ugyanis szinte tökéletesen kerekek. Éppen ezért tökéletes formájú lesz bennük a tükörtojásunk, ráadásul, ha szeretnénk, meg is ehetjük őket. Plusz pont, hogy ezzel a módszerrel még némi mosogatástól is megkíméljük magunkat.

Szeleteljük fel a hagymát úgy, hogy a karikák viszonylag vastagok legyenek. A körülbelül fél centis vastagság azért fontos, mert így biztosan nem fog kifolyni a tojás a karikák tetején. Ezután válasszuk ki a nekünk megfelelő átmérőjű hagymakarikákat, és használjuk azokat – ha valamilyen szendvicsre szeretnénk majd rátenni a kész tojást, nyugodtan mérjük hozzá a hagymát a kenyér vagy zsemle méretéhez. Ezután tegyünk kevés olajat egy serpenyőbe, és helyezzük bele a kiválasztott hagymakarikákat. Végezetül törjük fel a tojásokat és öntsük őket egyenesen a karikákba, majd süssük ugyanúgy, ahogy szoktuk.

Ez a technika nagyszerűen működik nemcsak a tükörtojás, de a mini frittaták elkészítésekor is. Ahelyett, hogy a nyers tojást közvetlenül a hagymakarikákba öntenénk, tegyük először egy tálba, és alaposan keverjük fel, hogy a tojássárgája összekeveredjen a fehérjével. Adjunk hozzá sajtot és zöldségeket, majd a karikákba öntve süssük a nekünk tetsző állagúra.

Címlapfotó: