Ez a svájci típusú sajt lett a világ legjobbja

2022. november 07.

A győztes svájci sajt már harmadszorra zsebelte be a nívós díjat. A nyertest ezúttal több, mint 2900 nevezés közül választottak ki.

Az 1957-ben útjára indított sajtvilágbajnokság (World Championship Cheese Contest) a világ legnagyobb sajt-, vaj-, joghurt- és tejsavóversenye.  A Wisconsin állambeli Madisonban megrendezett háromnapos rendezvényen egy 53, nemzetközileg elismert szakértőből álló csapat értékelte az összes “pályaművet”. 

A versenyen összesen 29 nemzet képviseltette magát. A versenyen az Egyesült Államok tarolt, termékeik összesen 94 kategóriában nyerték el a legjobb helyezést. A svájci sajtkészítők 10 aranyérmet vihettek haza, míg Hollandia héttel végzett.

sajt egymáson
Fotó: tiefenscharf / Shutterstock


A svájciak gruyere (egy tehéntejből készülő félkemény sajt) sajtja már másodszorra nyerte el a világbajnoki címet.  A Gourmino Le Gruyère AOP névre keresztelt sajtot Michael Spycher, a berni Mountain Dairy Fritzenhaus munkatársa készítette.

A Gourmino Le Gruyère AOP sajt a maximális 100-ból 98,423 pontot szerzett a sajtversenyen, ezzel elnyerve a “sajtok világbajnoka” címet. A bajnokságon több mint 2900 nevezés közül választották ki a berni származású gruyere-t. Ugyanez a sajt egyébként 2020-ban és 2008-ban is világbajnoki címet szerzett.

sajtok egymás mellett polcokon
Fotó: k_ti / Shutterstock


A második helyet 98,331 ponttal egy svájci típusú Appenzeller Mild-Würzig foglalta el, amit a Niederbüren-i Käserei Niederbüren cég gyártott. A dobogó harmadik fokát 98,254 ponttal, egy érlelt kemény sajt, az Erzherzog Johann szerezte meg.

 „A sajtkészítők világszerte mélyen elkötelezettek a mesterségük iránt, ez az idei versenyen is jól látszott” – idézi a worldchampioncheese oldala a kétévente megrendezett versenynek otthont adó Wisconsin Cheese Makers Association ügyvezető igazgatóját, John Umhoefer-t. 

Címlapfotó: ventdusud/ Shutterstock