Az egyik leghíresebb gin készítőjének mesébe illő története

2023. június 14.

Az egyik legismertebb gin megalkotója adott interjút a Vincének. Beszélt a saját receptjükről és a gin jövőjéről is.

A 2023-as WhiskyNet Bar Show legnagyobb sztárvendége minden kétséget kizáróan David Blom volt. Az eseményt támogató Bobby’s Gin képviseletében, egyfajta fővédnökként vett részt a Millenárison megrendezett eseményen. David Blom, a Bobby’s Gin márka egyik alapítója személyesen mutatta be a kíváncsiskodóknak italuk szokásostól eltérő ízvilágát, melynek különlegességét az adja, hogy egyaránt megtalálhatók benne keleti és nyugati fűszerek. A Bobby’s Gin tulajdonképpen egy a holland jenever inspirálta gin, amit indonéz fűszerekkel kombináltak.

Mi a különbség a jenever és a gin között?

A jenevert néha összetévesztik a ginnel, mivel a nevük azonos eredetű, tekintve, hogy mindkét szeszes ital ízesítéséhez borókabogyót használnak. A jenevernek az előállításához használt alapanyagnak köszönhetően malátás íze van. Inkább hasonlít a whiskyre, mint a ginre. Annál is inkább, mert a cognachoz és a whiskyhez hasonlóan ezt is fahordóban érlelik. A jenevert a harmincéves háborúból hazatérő katonák vitték be Angliába a 17. században. Kétségtelenül ez az ital inspirálta az angolokat a gin megalkotására. A gin ezzel együtt egy különálló ital lett, más összetevőkkel és más lepárlási folyamattal.

A Bobby’s Gin és David Blom karrierje szinte mesébe illik. Jacobus Bobby Alfons Indonéziából, a holland gyarmat Maluku-szigetekről származott. A második világháborúban főtörzsőrmesterként a hollandok oldalán harcolt, majd az 1950-es években Hollandiát választotta új hazájának. Egyik kedvenc helyi itala a borókával ízesített jenever volt. Nagyon hiányolta viszont belőle az indonéz ízeket. Halála után, 2012-ben a család felfedezett egy palackot a nagyszülői házban. Ebben a nagyapapa fűszeres jeneverje volt. Ez az ital arra késztette őket, hogy továbbvigyék a családi örökséget. a holland bátorság és az indonéz szellemiség jegyében. A nagy érdeklődés közepette a Vincének pár kérdés erejéig sikerült elcsípnie David Blomot.

A Bobby’s Gin sztorija

VINCE: A ginek világában járatos fogyasztók egy jó része ismeri a sztorit nagypapa megtalált palackjáról. Innen azonban még hosszú út vezethetett addig, hogy megszülessen a Bobby’s Gin.
DAVID BLOM: Amikor megtaláltuk a nagypapa dugi piáját, még nem tudtuk, milyen kincset leltünk, és azt sem, hogy ez valamikor világhírű termék lesz. Először anyukám javasolta, készítsük el a saját jeneverünket Bobby nagypapa receptje alapján. Fűszerezését a nagynéném segítségével frissítettük fel. Kerestük, kutattuk a tökéletes arányokat, majd a hozzá megfelelő kiegészítőket.

VINCE: Ha tovább gyártják a megtalált jenevert az eredeti recept alapján, az nem lett volna jó? Mindenképpen a gint akartak?
DAVID BLOM: Bátyám is és én is szeretjük a gint. Persze azt is szem előtt tartottuk, hogy nagypapa itala kitűnő alap. Tudtuk, csak rajtunk múlik, mi lesz belőle. Nem véletlen, hogy két évig kísérleteztünk, kerestük azt az összetételt, arányt, ami még ízletesebbé teszi, és még hiányzik az ismert ginek repertoárjából. Azt is figyelembe vettük, hogy a gin kiváló koktélalapanyag. Olyan ital akartunk bevezetni, amit egyaránt kedvelnek idősek és fiatalok. A receptben tökéletesen érvényesül az egyéni ízlés, kreativitás. A gin-tonikot látszólag egyszerű összeállítani, és mégis: ahány koktél, annyi élmény.

Az áttörés

VINCE: Miért csak most robbant be a köztudatba a Bobby’s gin? Van ennek valami szakmai oka, vagy csak mostanra fogadták el a koktélkedvelők?
DAVID BLOM: Jó kérdés. Az biztos, hogy mi soha nem a hagyományos, klasszikus ízhatásban gondolkoztunk. Szerettünk volna valami újjal előrukkolni. Számtalan variációt, és a fűszerek egymásra hatását is kipróbáltuk, semmit sem akartunk elsietni. Bátran nyúltunk olyan növényekhez, amiket más gyártók nem használnak. Így találtunk rá a hagyományos indonéz fűszerek – a citromfű, szegfűszeg, fahéj és a kockapaprika – sajátos kombinációjára. A mi ginünk nem annyira kesernyés. Attól különleges, hogy bár fűszeresebb, mégis lágyabb az átlagosnál. Amikor az ember belekortyol, kezdetben a citromfű frissességét érzi, majd következnek a testesebb zamatok. Érdemes még egy kortyot inni, hiszen ekkor már tudjuk, mire számítsunk, mégis egészen új ízeket fedezünk fel. Ha klasszikus gin-tonikra vágyunk, akkor a Bobby’s Gint érdemes egy prémium indian tonikkal kísérni, ami elég teret enged arra, hogy kirobbanjanak a gin magában is élvezetes ízjegyei.

három üveg gin
Fotó: Török Ferenc

VINCE: Nehéz volt ezt elfogadtatni a gin kedvelőivel?
DAVID BLOM: Mondhatom, hogy igen. Az emberek nehezen változtatnak a szokásaikon. És ez igaz volt ebben esetben is. De bíztunk magunkban, tudtuk, hogy a kétkedők előbb utóbb felismerik a Bobby’s igazi arcát, varázsát.

VINCE: A családon belül miért éppen ön lett a termék nagykövete? Ennek szakmai vagy más oka van?
DAVID BLOM: A márka marketingjét egy tíztagú csapat intézi, a család részéről a bátyám, Sebastian és én felügyeljük a munkát, a tennivalókat. Korábban dolgoztam a divatiparban és a Microsoft értékesítőjeként, vagyis kerestem a helyemet. De tíz éve mindent a ginünknek rendelek alá. Tanultam, rengeteg előadást hallgattam, és azon voltam, miként lehetek még jobb, még hasznosabb. Most úgy érzem, megérte ezt felvállalni.

A gin jövője

VINCE: Mit gondol, meddig tarthat a gin népszerűsége? Lehet valamikor annyira közkedvelt, hogy elérje mondjuk a whisky, a konyak vagy a rum szintjét?
DAVID BLOM: Hiszek benne! Már most is akad olyan gin, ami önállóan is kiválóan fogyasztható. A Bobby’s is jó úton jár, hiszen különleges, karakteres, markáns, de könnyed és figyelemre méltó.

VINCE: Hol van az ízekkel, fűszerekkel történő játék határa? Már valamennyi lehetőséget kiaknáztak, vagy még lehet bűvészkedni a boszorkánykonyhában?
DAVID BLOM: Minden azon múlik, mit akarunk, és mit tudunk megvalósítani. Nincs határ, de csak azok a ginek lesznek piacképesek, amik fogyasztása élményt ad. Könnyen lehet kis befektetéssel vad ízeket kitalálni, de ezek nem lesznek hosszú életűek. Ne feledjük, a gyártók rendre igyekeznek valami egyedi megoldással előrukkolni. Van, ami bejön, és van, ami nem…

Szerző: Török Ferenc
Címlapfotó: Török Ferenc