Hamarosan hiány lehet a magyarok kedvenc kis zöld bogyójából

2024. április 02.

A hiány ráadásul egy másik kedvencünkre is rossz hatással lesz.

2024-ben a világon frisspiaci zöldborsót körülbelül 2 millió hektáron termesztenek. A legfontosabb területek Mexikóban, Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában találhatók. Ezzel szemben az ipari zöldborsótermesztés súlypontja Európában és Észak-Amerikában, valamint Argentínában található összesen körülbelül 260 ezer hektáros termőterületen.

Az ipari borsó európai vetésterületét tekintve Franciaország vezet 40 ezer hektárt meghaladó területtel. Mögötte az Egyesült Királyság (35 ezer hektár), Spanyolország (21 ezer hektár), Oroszország (16 ezer hektár) és Magyarország (15 ezer hektár) következik a sorban a 2023-as adatok alapján – olvasható az Agrárszektor oldalon.

Magyarországon a zöldborsó termőterülete a 2022-es 11,5-12 ezer hektárról 2023-ra 12-13 ezer hektárra nőtt. A 2024-es évben azonban 30-40%-os visszaesés valószínűsíthető. A fagyasztóipar helyzete stabilabbnak tűnik, a konzerv ágazatot fenyegeti intenzívebben a zsugorodás réme. Ennek hátterében számos ok, így a klímaváltozás, a szabályozási környezet egyes kérdései, a termelési költségek növekedése és a piaci helyzet áll. Óriási kérdőjelek vannak tehát az ágazatban. Főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy csemegekukorica és zöldborsó Magyarországon nincs meg egymás nélkül.

Címlapfotó: John Cameron / Unsplash