3 étel, amit csakis most érdemes elkészíteni – és hozzá 3 bor

2023. május 08.

3 étel, amit vétek lenne most kihagyni. 3 tökéletesen passzoló bort is ajánlunk hozzájuk.

A Vince májusi Klasszikus ötös válogatás borcsomagját a tavasz ihlette. A rozét és a friss, lendületes fehéreket nem kell magyarázni, a meggyőzés érdekében mégis közlünk az alábbiakban egy saláta valamint egy töltött zöldség receptjét. Ezekkel kipróbálva a szóban forgó borokat garantáltan minden kétely eloszlik. A kiválasztott vörösboroknál pedig arra figyeltünk, hogy tökéletes társai legyenek a grillszezonnak, például a szintén az alábbiakban bemutatott grillezett szüzérmés receptnek.

Az 5 első osztályú tételt tartalmazó Klasszikus ötös válogatás borcsomag (Riczu Tamás Borászata Villányi Rosé 2022, Bárdos Pincészet Sauvignon blanc 2022, Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2018, Bock Pincészet Ermitage 2018, Vylyan Pincészet Macska 2022) most kedvezményes áron 12 990 forintért érhető el. Aki most megrendeli, ajándékba kap egy Vince Magazint és egy Borindex kupont. Jó kortyolgatást és jó étvágyat a lenti ételekhez!

Bárdos Sauvignon Blanc 2022 – Spárgasaláta eperrel és fetával

Tiszta, halvány, zöldes citromszín. Tiszta, intenzív, virágos, friss, fiatal illat. A palackozás előtti kénezés még eléggé intenzív, szellőztetés után vágott fű, bodza és citrom érkezik, kis ananásszal, trópusi gyümölcsökkel. A korty az illathoz (és a fajta intenzitásához) képest kicsit visszafogottabb, de kerek, jó savakkal rendelkezik. Fehér húsú gyümölcsök, vágott fű, fehér virágok; lecsengésben erőteljes citrusos jelelét érződik. Közepes lecsengés; könnyed, reduktív technológiával elkészített friss, tavaszi stílusú bor. Jól behűtve kellemes, könnyű, frissítő bor.

Spárgasaláta eperrel és fetával

Hozzávalók

  • 1 csomag spárga (zöld)
  • 20 dkg eper
  • 10 dkg feta sajt
  • 5 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 1 ek víz
  • 3 ek olívaolaj
  • ízlés szerint citromlé, só, bors

Így készül

  1. A spárgákat tisztítsuk meg, törjük le a fás részeit, a maradékot vágjuk félbe. Áztassuk őket sós vízbe 5-10 percre, utána tegyük egy papírtörlőre megszáradni.
  2. Készítsük el az öntetet. A balzsamecetet keverjük el a vízzel és a mézzel. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük hozzá az olajat és a citrom levét. Az epreket jól mossuk meg, vágjuk félbe vagy negyedbe.
  3. Forgassuk össze a spárgát és az epret, majd az öntetet. A végén morzsoljuk rá a sajtot.

(Sóbors)

Bock Ermitage 2018 – Egészben grillezett, fokhagymás szűzpecsenye könnyed salátával

Tiszta, mély gránát szín. Illatban közepesen intenzív, meggyes, szegfűszeges, somlekváros meleg tónussal, némi kakaóporral, herbás jegyekkel. Telt, sokrétegű, intenzív korty, magas, ám de nem bántó tanninszerkezettel. A modern borfogyasztó szokásrendszerét követő megkapó gyümölcsösséggel, amelyek közül a meggy dominál, ezt intenzív, szegfűszeges, picit ánizsos fűszeresség követi. Lecsengésében kakaó, földes, gombás jegyek. A korty a klasszikus villányi borokat idézi, magas alkohollal, már-már túlérett gyümölccsel. Ne tartogassuk, most van a csúcsán. Klasszikus, nagy villányi stílusban elkészített tétel pénztárcabarát áron.

Egészben grillezett, fokhagymás szűzpecsenye könnyed salátával

Hozzávalók a szűzpecsenyéhez

  • 2 darab sertésszűz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • ½ citrom héja
  • 1 marék friss oregánó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Hozzávalók a salátához

  • 1 fej vörös saláta
  • 1 marék fekete olajbogyó
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 csipet friss oregánó
  • 100 g feta sajt

Hozzávalók a dresszinghez

  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors

Így készül

  1. A sertés szűzérme fokhagymás kréméhez vegyük a 4 gerezd fokhagymát, a fél citrom héjét és levét, valamint egy marék oregánót. Tegyük bele ezeket a botmixer keverőedényébe. Adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, továbbá sót és borsot. Az egészet turmixoljuk össze.
  2. A kész krémmel kenjünk meg alaposan a húsokat majd tegyük őket a 150 Celsius fokra előmelegített grillre és süssük őket készre. (Ez nagyjából 90 percet vesz igénybe, közben többször forgassuk meg a húsokat.)
  3. A saláta dresszingjének elkészítéséhez helyezzünk egy keverőtálba 4 evőkanál balzsamecetet, 2 evőkanál dijoni mustárt, 1 evőkanál mézet, valamint 2 evőkanál olívaolajat, és ízlés szerint sót és borsot. A habverő segítségével folyamatos keverés mellett dolgozzuk össze a hozzávalókat.
  4. Tisztítsuk meg és bontsuk leveleire a vörös salátát. A paradicsomot, továbbá a kígyóuborkát vágjuk tetszés szerinti kockákra. A fekete olajbogyót vágjuk félbe, majd ízlés szerint még tovább szeljük.
  5. Helyezzük a zöldségeket egy salátás tálba, majd adjuk hozzá a dresszinget, és kézzel keverjük át jó alaposan a tálka tartalmát. Végezetül morzsoljuk rá a sajtot.
  6. Tálaláskor helyezzük a hússzeleteket a dresszinges salátaágyra.

(Okosgrill)

Riczu Tamás Villányi Rosé 2022 – Töltött karalábé

A bor különleges, ugyanakkor visszafogott illatú. Egyszerre érezhető benne a kékfrankos gyümölcsössége mélyebb, érettebb karaktere. A korty zamatos, sokízű, vibráló, élénk savgerinccel és egy nagyon feszes, kristálytiszta szerkezettel. Ízében könnyű, gyümölcsös hangulat keveredik friss meggy és málnás jegyekkel, lecsengésében az utóbbi hosszan kitart.

Töltött karalábé

Hozzávaló

  • 12 db karalábé

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g darált pulyka
  • só, bors
  • 3 – 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • 2 ek olaj
  • 400 g főtt rizs

Hozzávalók a főzelékhez

  • 1 fej kisebb hagyma
  • 50 g vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 200 ml tejszín
  • 1 tk cukor
  • víz
  • 2 ek keményítő

Így készül

  1. A töltött karalábé töltelékéhez mindent jó alaposan keverjünk össze és töltsünk meg vele 8 karalábét.
  2. Tegyük a töltött karalábékat egy tepsibe és annyi vizet öntsünk rá, hogy még a tölteléket ne érje el.
  3. Fóliával letakarva 180 fokon bő 1 óra alatt pároljuk készre.
  4. A vajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, tegyük rá a 8 karalábéból kivájt gombócokat, majd a megmaradt 4 karalábét kockákra vágva. Sózzuk, borsozzuk. Szórjuk hozzá a cukrot, a petrezselymet és a párolás után öntsük fel a sütésből megmaradt vízzel.
  5. Ha megpuhult, öntsük hozzá a tejszínt és a kevés vízben kikevert keményítőt. Forraljuk össze.
  6. Tálaláskor ültessük a főzelékre a karalábékat.

(StreetKitchen)

Szerintünk ezek a receptek elég meggyőzőek, így mindenkit arra bíztatunk, rendelje meg hozzá a Vince májusi Klasszikus ötös válogatását. A borcsomag most kedvezményes áron, 12 990 forintért megtehető, ajándék Vince Magazin és Borindex kupon jár mellé.

Címlapfotó: Randy Fath / Unsplash