A magyarok egyik leghíresebb ételéből nem lenne szabad 200 grammnál többet enni!
Számos jótékony hatása ellenére vigyázni kell vele!
A savanyú káposzta számos hagyományos magyar fogás kísérőeleme vagy éppen alapanyaga. Jól mutatja, hogy 2014-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében bekerült a Magyar Értéktárba, mint kiemelkedő nemzeti érték. Egy 2021-es szavazás eredménye alapján a 10 legnépszerűbb magyar étel közé is bekerült a töltött káposzta.
Mégis azt sokan el szokták felejteni, hogy nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal, ahogy rengeteg módon támogatja az egészségünket. Ráadásul, ahogy a vince.hu is beszámolt róla, 2025-ben a Stanford Egyetem kutatói kimutatták, a savanyított káposzta már 7 nap alatt látható eredményt ér el a bélsejtek károsodásának csökkentésében.
Számos előnye ellenére a savanyú káposzta sem fogyasztható korlátlanul. „Kutatások bizonyítják, hogy a megengedett maximális mennyiség 200 gramm” – derül ki az ajánlott napi adag a Magyar Hírlap egy korábbi cikkéből. A savanyú káposzta túlzott fogyasztása ugyanis a gyomor-bélrendszer fokozott terheléséhez vezet. Ebben az esetben súlyos emésztési problémák jelentkezhetnek, ezek közé tartozik a hasmenés, puffadás és hasfájás. Különösen vigyázni kell vele, ha gyomorfekély, epepanasz vagy emésztőrendszeri gyulladás áll fenn. Savassága irritálhatja a gyomrot. Sótartalma pedig a vérnyomásra lehet (rossz) hatással.
Címlapfotó: kevin turcios / Unsplash