Sokkal ízletesebb marad az egyik zöldségünk, ha nem vágjuk fel az elfogyasztása előtt
Tudományos magyarázat is van rá.
Szeretnénk, ha igazán zsenge spárga kerülne a tányérunkra? Akkor felejtsük el a kést és a vágódeszkát. Ahogy a Food Republic újságírója is kiemeli, a spárgának van egy természetes töréspontja, amely általában a szár alsó vége felé található. Ha a zöldséget a két végénél fogva óvatosan meghajlítjuk, magától el fog törni ott, ahol a fás, kemény rész találkozik a zsenge, ehető résszel. Ebben a technikában az a legjobb, hogy kifejezetten gyors: nem kell megpróbálnunk megtalálni a tökéletes pontot, ahol elvághatjuk, hiszen elég, ha a természetre bízzuk magunkat.
Ha ezt a módszert használjuk, szinte biztosan kevesebb hulladékot termelünk majd, mintha felvágnánk a zöldséget. A spárgának ugyanis meglepő módon általában nagyobb része zsenge, mint gondolnánk. Ráadásul, ha kés helyett a kezünket használjuk, azzal a textúrán is nagyot dobhatunk. Így friss lesz a tányérunkba kerülő összes spárgadarab, és még véletlenül sem kerülhetnek közéjük fás részek.
Ha ezzel kész vagyunk, a spárgából akár ezt a nagyon finom friss tavaszi-nyári salátát is elkészíthetjük.
Címlapfotó: Katie Smith / Unsplash