Az ehető sör, amit mindenkinek ki kell próbálnia
Új őrület hódít, amiben a sör is helyet kapott. Nagyon finom és házilag is elkészíthető, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt.
A sörfőzéshez hasonlóan a fagylaltkészítés is igényel némi szakértelmet − de semmi olyat, amit egy otthoni szakács ne tudna véghezvinni. Az IPA fagylalt elkészítése is kivitelezhető bárki számára, ráadásul a végeredmény igen különleges lesz.
A házi fagylalt készítése nem a legegyszerűbb konyhai feladat, ezt támasztja alá a WineEnthusiast receptje is. Mindenképpen érdemes egy megbízható recept alapján készített jó fagylaltalaplappal kezdeni. Az alapreceptből kiindulva az ízek széles skáláját kipróbálhatjuk − beleértve az IPA-stílusú söröket meghatározó aromás komlót is.
Persze nem úgy kell elképzelni, hogy simán sört öntünk a fagylaltba. Fájdalom, de a sör íze nem elég koncentrált ahhoz, hogy megállja a helyét a fagylalt zsírtartalmával szemben. Ha viszont kifőzzük a víz egy részét, eltorzítjuk a sör karakterét. A megoldás? A sörfőzők trükkje, a dry hopping, vagyis a hidegkomlózás!
Hidegkomlózás alatt azokat az eljárásokat értjük, amikor a sörfőzők a sörléhez annak kihűlése után is adnak komlót. A fagylalt nyelvére lefordítva mindez az alábbit jelenti: a komlógranulátumot valamilyen semleges alkoholba (leginkább vodkába) áztatjuk, mielőtt a malátafagylalt alaphoz adnánk őket. Az eredmény egy ízletes „IPA-szirup” lesz, ami kiválóan illeszkedik ehhez a krémes desszerthez.
IPA sör fagylalt recept
Hozzávalók
- 0,5 deciliter alkoholtartalmú alkohol
- 1 teáskanál (Citra) komló pellet
- 3 evőkanál aranyszínű világos folyékony malátakivonat
- 40 gramm karamell maláta (40L)
- 40 gramm karamell maláta (20L)
- 1 teáskanál Columbus komló pellet
- 1 teáskanál Falconer’s Flight komló pellet
- 1 teáskanál Chinook komló pellet
- 500 gramm csésze fagylalt alap (lásd lejjebb)
- 1 deciliter csésze a kedvenc gyümölcsös-komlós IPA-nkból, hidegen
Így készül
- Legalább egy nappal korábban keverjük össze a vodkát és a Citra komlót egy kis üvegedényben, és fedjük le légmentesen. Legalább 24, legfeljebb 36 órán át áztassuk.
- Öntsük a vodkakeveréket egy finom szűrőn keresztül egy kis tálba, és enyhén nyomkodjuk meg a szilárd anyagot, hogy minél több folyadékot kinyerjünk. A folyadékból 1 evőkanálnyit tegyünk félre, a többit tároljuk a hűtőben legfeljebb 3 napig.
- Egy kis fazékban forraljunk fel 2 csésze vizet.
- Tegyük a hőfokot alacsonyra, majd keverjük bele a folyékony malátakivonatot, a 40L-es karamell malátát, a 20L-es karamell malátát és a Columbus komlót. Fedjük le, és időnként megkeverve főzzük 30 percig.
- Ezután keverjük bele a Falconer’s Flight komlót, és főzzük még 15 percig. Végül adjuk hozzá a Chinook komlót, és főzzük 10 percig.
- Vegyük le a fazekat a tűzről, és öntsük a keveréket egy finom szűrőn keresztül egy kis hőálló tálba, enyhén nyomkodjuk le a szilárd anyagot, hogy minél több folyadékot nyerjünk ki belőle.
- Töltsünk meg egy másik kis keverőtálat jéggel, majd töltsük fel félig vízzel. Tegyük a keveréket tartalmazó tálat ebbe a jeges vízbe, és keverjük meg, hogy gyorsan lehüljön. Ha kihűlt, keverjük bele a félretett 1 evőkanál vodkakeveréket. A maradék „IPA-szirupot” egy hétig tárolhatjuk.
- Tegyük a fagylaltalapot, a hideg sört és háromnegyed csésze hideg IPA-szirupot egy tálba, és habverővel keverjük össze. Öntsük a keveréket a fagylaltkészítő gépbe, és keverjük benne addig, amíg a keverék olyan állagú nem lesz, mint a csavart fagyi.
- Töltsük át a felvert fagylaltot olyan edényekbe, amikből fogyasztani fogjuk. Fedjük le sütőpapírral, nyomjuk le, hogy a papír a fagylaltra tapadjon, és fedjük le egy fedéllel. Tároljuk a fagyasztó leghidegebb részében, amíg megszilárdul, legalább 6 órán át. Legfeljebb 3 hónapig tárolható.
Fagylalt alap
Hozzávalók
- 100 gramm kristálycukor
- 2 evőkanál száraz tejpor
- ¼ teáskanál xantángumi
- 2 evőkanál könnyű kukoricaszirup
- 300 milliliter tej
- 330 milliliter tejszín
Így készül
- Keverjük össze a cukrot, a tejport és a xantángumit egy kis tálban jó alaposan.
- Öntsük a kukoricaszirupot egy közepes lábasba, és keverjük bele a tejet. Adjuk hozzá a cukros keveréket a fazékhoz, és keverjük össze erőteljesen, amíg sima lesz.
- Állítsuk a fazekat közepes lángra, és főzzük, gyakran kevergetve, amíg a cukor teljesen feloldódik, kb. 3 percig. Vegyük le a lábast a tűzről.
- Adjuk hozzá a tejszínt, és addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll.
- A keveréket tegyük át egy légmentesen záródó edénybe, és tegyük a hűtőbe, amíg jól lehűl, legalább 6 órára, de a jobb állag és íz érdekében akár 24 órára is.
- Keverjük újra össze az alapot, ha a pihentetés alatt szétválna. Legfeljebb egy hétig áll el a hűtőben, a fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig.
Címlapfotó: engin akyurt / Unsplash