5000 forintért vesszük a boltban kilóját, pedig nő a kertünkben is

2023. augusztus 31.

Rendkívül egészséges, finom, sokoldalúan használható és rengeteget spórolhatunk, ha a kertünkből esszük.

A Nagybani Piacon, a nyári szezon kellős közepén, 900-1000 forint között mérik kilóját. A legtöbben a szupermarketekben veszik – többszörös áron. A kis dobozos kiszerelés 500-600 forintért kínálják, ha ezt felszorozzuk, 4500-5000 forint/kg ár alatt meg sem állunk. Ezért a legjobb, ha mi magunk ültetünk a kiskertünkbe vagy a magaságyásba spenótot – eme rövid áttekintéssel kezdi a legegészségesebb zöldségről szóló írását a hellovidek.hu oldal.

Mint a cikk írja, éppen nyár végén van a másodvetés időszak. Ha ekkor vetünk, akkor tél beállta előtt többször is szüretelhetünk. Magyarországon a spenót az egyik legkorábbi szabadföldi zöldségféle. A KSH adatai szerint a spenót termése 11,7 ezer tonna volt 2021-ben, ami 35 százalékkal haladta meg a 2016–2020 közötti évek átlagát. 

A spenót (Spinacia oleracea) egy hűvös éghajlatot kedvelő növény, amit általában tavasszal és ősszel ültetnek, amikor a hőmérséklet még viszonylag alacsony. A szüretelési időpont függ a növények ültetési időpontjától és a fajtától is. Általánosságban elmondható, hogy a spenótot akkor lehet leszedni, amikor a levelei elég méretesek és kellemes ízűek. A szüretelés során választható módszer, hogy levágjuk csak a külső leveleket, így a növény tovább nőhet és újabb leveleket termelhet. Fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a növényt a földben, mert a magas hőmérséklet és a hosszú napok miatt a spenót hajlamos a virágzásra, és ilyenkor az íze keserűvé válhat.

Tavasszal ültetett spenótot általában kora nyáron, mielőtt a meleg idő beköszönt, lehet szüretelni. A pontos időpont attól függ, hogy mikor ültették el a magokat és a helyi éghajlati viszonyoktól. Az ősszel ültetett spenótot pedig késő ősszel vagy a hidegebb téli hónapokban lehet betakarítani.

Rendkívül egészséges a spenót

A Spenót fogyasztása számos élettani előnnyel jár – folytatja a hellovidek.hu cikke. Kitűnő forrása több fontos vitaminnak és ásványi anyagnak, például A-, C- és K-vitaminnak, folsavnak, vasnak, kalciumnak és magnéziumnak. Ezek az anyagok szerepet játszanak az immunrendszer támogatásában, a csontok egészségének fenntartásában, a véralvadásban és más alapvető testi funkciókban. A spenót tartalmaz olyan antioxidánsokat, mint például béta-karotin, lutein és zeaxantin. Ezek az anyagok segíthetnek a szabadgyökök elleni védekezésben, ami hozzájárulhat a sejtek egészségének fenntartásához és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. A spenótban található antioxidánsok és fitokemikáliák számos tanulmány szerint olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.

Címlapfotó: CDC / Unsplash