Fish and chips házilag: jobb, mint az éttermi!

2024. október 28.

Egy jó recept, pár hozzávaló és máris otthon is egyszerűen elkészíthető a fenséges fish and chips.

Ropogós bundában sült halfilé sült krumplival és tartármártással. Ez az egyszerűen leírható fogás, a fish and chips, a britek egyik nagy kedvence. A Hamu és Gyémánt által leközölt receptnek hála, immár mi is gyorsan, egyszerűen összedobhatunk saját konyhánkban.

Fish and chips

Hozzávalók a halhoz

  • 4 bőr nélküli tőkehalfilé
  • 160 g liszt
  • 25 g só
  • 1,5 dl szénsavas víz
  • 1,5 dl barna sör
  • 2 közepes citrom

Hozzávalók a chipshez

  • 4 nagy burgonya
  • pár csipet só
  • repceolaj

Hozzávalók a tartármártáshoz

  • 1 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • pár csepp fehérborecet
  • 1/2 teáskanál friss tárkony
  • 1 teáskanál friss petrezselyemzöld

Így készül

  1. Elsőként készítsük elő a halat. Sózzuk be a szeleteket, fedjük le, majd tegyük őket a hűtőbe pihenni 1 órára.
  2. A tartármártás elkészítéséhez tegyünk egy keverőtálba tejfölt, adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, valamint ízlés szerint a fehérborecetet, a sót, a borsot és egyéb fűszereket. 2 perc alatt dolgozzuk el krémes állagúra.
  3. A ropogós krumpli elkészítéséhez forraljunk fel vizet egy nagy fazékban. Ezalatt vágjuk fel a burgonyákat tetszőleges méretű hasábokra, és főzzük őket addig, amíg meg nem puhulnak. Ha ez megvan, tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  4. Öntsünk olajat egy serpenyőbe, azt forrósítsuk fel, majd a krumplikat süssük addig, amíg aranybarnák és kívülről teljesen ropogósak nem lesznek (kb. 6 percig). Hagyjuk lecsepegni róluk az olajat és sózzuk meg őket.
  5. A halak megsütéséhez keverjük össze a fehér borsot, a liszt nagy részét és egy kis sót egy tálban. Tegyük bele a szénsavas vizet, illetve a barna sört, így egy könnyed sörtésztát kapunk majd.
  6. Miután a halszeleteket hagytuk ázni ebben a páclében, kicsit töröljük meg őket, majd forgassuk meg egy marék lisztben, és óvatosan csúsztassuk bele a már forró olajba.
  7. Süssük addig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz minden szelet. Ne felejtsük el megfordítani féltávnál, hiszen csak így sül egyenletesre mindkét oldala. Ha ezzel megvagyunk, ízlés szerint fűszerezzük meg, csepegtessünk rájuk egy kis citromlevet, végül pedig tálaljuk a fogás többi részével.

Címlapfotó: Nick Fewings / Unsplash