A hiba, amit mindenki elkövet a fokhagymával főzés közben

2023. július 26.

A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga a változatosan felhasználható fokhagyma. Mégis, szinte senki nem tudja, hogyan kell dolgozni vele.

A rosszul feldolgozott fokhagymával tönkretehetjük az ételt, egy-egy hibával akár meg is változtathatjuk az elkészülendő recept ízét. A thedailymeal cikke szerint még a zöldség egészségre jótékony hatását is megvonhatjuk így magunktól.

Az egyik ballépés, amit sokan elkövetünk, hogy aprítás helyett fokhagymanyomóval állunk neki a zöldség feldarabolásának. Annak ellenére, hogy jó ötletnek tűnhet nyomót használni, az eszköz az elvárt sima, könnyen elkeverhető állag helyett darabos végeredményt produkál. Sokan gondolják, hogy a szétnyomással kellőképpen eloszlik a fokhagyma és az íze az ételben, az igazság azonban kicsit más. Ezzel éppen intenzívebb, csípősebb hatást érünk el, ami könnyen túldominálhatja az elkészülendő recept többi alapanyagát. Ráadásul a szétnyomott fokhagymát sokkal könnyebb odaégetni, ez pedig egyik ételnek sem tesz jót.

A már idézett cikk az aprítást javasolja helyette. Aprítani persze nem olyan könnyű, mint az elsőre hangzik. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy különböző méretű darabok terüljenek végig a vágódeszkán, használjunk egy éles, enyhén görbülő kést. Egyik kezünkkel fogjuk a nyelét, a másikat viszont helyezzük a kés fejének végére. Kezünket a kés végén tartva, kezdjünk el, hintázó, vagy „csónakázó” mozdulattal, a kés nyelét mozgatva, előre-hátra haladni a gerezdeken. Addig folytassuk a mozdulatsort, amíg a fokhagymát sikerül egészen apró darabokra szeletelnünk. Ne keseredjünk el, ha az eredmény nem lesz rögtön kifogástalan. Kezdetben még a séfeknek is meggyűlik a bajuk a technikával.

A fokhagyma előkészítés tökéletesítésénél az sem elhanyagolható, hogy hagyjuk-e pihenni a felaprított gerezdeket. Hogy miért? A gerezdek egy szerves vegyületet, úgynevezett allicint tartalmaznak, melyek rendkívül jó hatással vannak az immunrendszerre. A felvágott darabok pihentetésével időt adunk az allicinnek, hogy teljesen felszabaduljon, amivel maximalizálhatók a zöldség egészségügyi előnyei.

Címlapfotó: Glib Albovsky / Unsplash