Kiderült, a magyarok egyik kedvenc körete hosszútávon cukorbetegséget okozhat

2025. szeptember 08.

Nem magával az élelmiszerrel, hanem az elkészítés módjával van a gond.

A sült krumpli kétségkívül az egyik legnépszerűbb köret nálunk, ezért is rossz hír, hogy egy friss kutatás szerint túl gyakori fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health tanulmánya azt állapította meg, heti három vagy több adag sült krumpli 20 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatók több mint 205 ezer ember adatait elemezve jutottak erre az eredményre. Ez azonban nem jelenti azt – teszik hozzá –, hogy teljesen ki kellene iktatnunk a burgonyát az étrendünkből. Más elkészítési módok, például a főtt, sült (sütőben) vagy pürésített burgonya nem mutattak hasonló kockázatot. A probléma tehát nem magával a burgonyával van, hanem a sütés módjával, írja a kutatásról beszámoló Vegnews.

A burgonya legegészségesebben főzve, pürésítve, sütőben, légsütőben vagy kemencében készítve fogyasztható. A legkevésbé egészségesek a feldolgozott, mélyhűtött, majd bő zsírban kisütött változatok, például a gyorséttermi krumplik. Ezeknél a feldolgozás során sok tápanyag elveszik, ráadásul a sütés extra zsírt és kalóriát ad hozzá a zöldséghez.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash