Sütőtök és bor: 5 recept, ami bizonyítja, ők az új őszi sztárpáros

2022. október 11.

A sütőtök és bor párosítás sokkal többet rejt magában, mint azt gondolnád.

Süthetjük, főzhetjük, pürésíthetjük és párolhatjuk. A sütőtököt tényleg könnyedén borbarát fogássá lehet tenni. A sárga zöldséggel való kísérletezéshez nincs is jobb időszak, mint az ősz, amikor a kabakosok (Cucurbitaceae) virágkorukat élik. A furcsa latin nevű tökfélék közé tartozik a spárgatök, az olajtök, a lopótök, a laskatök, a patisszon, a cukkini és természetesen a sütőtök is! Utóbbi egy tényleg sokoldalú zöldség, tökéletes partnere a szezon közkedvelt fűszereinek: fahéj, szegfűszeg, curry keverékek, szegfűbors, gyömbér és szerecsendió. Karamelles, édes, kissé vajszerű ízvilága miatt igazi kulináris utazásra indul az, aki még egy finom borral is párosítja. Az alábbiakban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amikből egy komplett sütőtökös menüsort tudsz majd összeállítani, valamint a legfinomabb borokkal tudod majd megkoronázni.

Crème fraîche-sel megbolondított sütőtökkrémleves

tányér, leves
Fotó: Nina Firsova / Shutterstock


Amikor a sütőtököt hosszú ideig pároljuk akkor egy igazi krémes csodává válik, ebből a tulajdonságából adódóan egy tökéletes krémleves készíthető belőle. Az elkészült fogás a legjobban az aromás fehérborokhoz passzol, például a muskotályhoz, Irsai Olivérhez, chenin blanc-hoz vagy a rajnai rizlinghez. Az említett borok általában olyan citrusos jegyekkel (lime, narancsvirág) rendelkeznek, amik szépen kiegészítik a sütőtök természetes édességét. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy az aromás fehérborok jó részében van némi maradékcukor, próbálj azokból választani, amiben ez minimális – villant fel egy szempontot a fehérbor kiválasztásánál a southernkitchen cikke. És most térjünk rá a sütőtökkrémleves szuper krémes receptjére:

Hozzávalók

  • 3 evőkanál vaj
  • 1 kis fehér hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál fehér bors
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • 1/8 teáskanál Cayenne-bors
  • 400 milliliter sütőtökpüré
  • 7 deciliter zöldség alaplé
  • 120 milliliter tejszín
  • crème fraîche

Így készül

  1. Olvasszuk fel a vajat egy nagy edényben. Amikor a vaj barnulni kezd, tegyük hozzá a hagymát és pirítsuk 5 percig.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, a cukrot, a fahéjat, a borsot, a szerecsendiót és a Cayenne-borsot is, és főzzük 3 percig.
  3. Keverjük hozzá a sütőtökpürét és a húslevest, majd sózzuk, és forraljuk fel.
  4. Csökkentsük a hőt, és pároljuk 20 percig.
  5. Keverjük hozzá a tejszínt, és hagyjuk hűlni 10 percig.
  6. Tegyük át a levest egy turmixgépbe (vagy használjunk botmixert), és pürésítsük le.
  7. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet vagy húslevest, hogy elérjük a kívánt krémes textúrát.
  8. Tálaljuk melegen, és díszítsük egy kis crème fraîche-val.

Krémes sütőtökös risotto

rizs, tányér
Fotó: margouillat photo / Shutterstock


Sokkal több rejlik a sütőtökben, mint azt gondolnád. A sárga zöldségből teljes értékű főételek is készíthetők, mint például ez az ízletes rizottó. Ehhez a finom őszies fogáshoz tökéletesen passzol egy chardonnaychenin blanc vagy egy gyöngyöző- és habzóbor, mindenek előtt egy prosecco, ha már olasz ételről van szó – magyarázza a insolenceandwine cikke.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 500 gramm sütőtök meghámozva és apró kockákra vágva
  • 2 medvehagyma levél, finomra aprítva
  • 320 gramm rizottó rizs
  • 60 milliliter fehérbor
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 3 evőkanál vaj
  • 80 gramm Parmigiano Reggiano sajt finomra reszelve
  • 2 evőkanál friss petrezselyem, finomra vágva
  • tengeri só és fekete bors, ízlés szerint

Így készül

  1. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy edényben, majd tegyük bele a sütőtököt és a mogyoróhagymát.
  2. Gyakran kevergetve pároljuk 7-8 percig, majd adjunk hozzá egy keveset a zöldség alapléből.
  3. Vegyük ki a zöldségeket és tegyük át őket egy másik edénybe.
  4. Az alaplés fazék alatt vegyük alacsonyra a lángot.
  5. Adjuk hozzá a rizst, és gyakran kevergetve pirítsuk 1-2 percig.
  6. Öntsük hozzá a bort és pároljuk meg a rizst.
  7. Tegyük vissza a zöldségeket a rizshez, és jól keverjük össze a hozzávalókat.
  8. Adjunk hozzá egy merőkanál alaplét.
  9. Ízesítsük sóval, borssal, és időnként kóstoljuk meg, hogy ellenőrizzük, elkészült-e már a rizs.
  10. Körülbelül 15 perc alatt főzzük al dente-re a rizst.
  11. Ha kész, vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk 2-3 percig pihenni a rizottót.
  12. Adjuk hozzá a hideg vajat és a parmezán sajtot, és jól keverjük össze.
  13. Szórjuk meg a petrezselyemmel a rizottót.

Sütőtökös-marhás pörkölt

tányér, leves, hús
Fotó: Lesya Dolyuk / Shutterstock


Létezik olyan étel, hogy sütőtökös pörkölt? Igen! Nincs is jobb fogás a hűvös őszi napokon, mint ez az étel, ami szinte belülről melegít fel. A pörkölt érdekessége, hogy egyaránt jól megy hozzá a fehér- és a vörösbor: egy karakteres, érettebb chardonnay ugyanolyan jól mutat mellette, mint egy könnyedebb syrah, cabernet sauvignon vagy merlot.

Hozzávalók

  • 3 kilogramm marhahús
  • 75 gramm liszt
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 nagyobb fej hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 liter hús alaplé
  • 750 gramm sütőtök püré
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 3 kilogramm burgonya, meghámozva és felkockázva
  • 1 kilogramm sárgarépa, meghámozva és felszeletelve
  • 3-4 szál kakukkfű

Így készül

  1. Vágjuk fel a marhahúst 3 centiméteres kockákra, majd vékonyan lisztezzük be.
  2. Olvasszuk fel a vajat egy edényben és adjuk hozzá a húst, pirítsuk meg a kockákat minden oldalukról.
  3. Vegyük ki a megpirult marhahúst és tegyük félre egy tálba.
  4. Tegyük az edénybe a hagymát és a fokhagymát és dinszteljük meg őket.
  5. Ha megpuhultak, adjuk hozzá újra a húst, az alaplét, a sütőtökpürét, a Worcestershire szószt, a sót és a borsot.
  6. Keverjük el jól és forraljuk fel.
  7. Amikor a lé felforrt, vegyük le a hőt és főzzük tovább lassan, 3 órán keresztül.
  8. Adjuk hozzá a burgonyát, a sárgarépát és a kakukkfüvet és növeljük egy kicsit a hőt az edény alatt.
  9. Főzzük további 30 percig.
  10. Ha elkészült, sózzuk ízlés szerint és tálaljuk.

Sütőtökös zöldséges ragu tésztával

spagetti, tészta
Fotó: Nataliya Arzamasova / Shutterstock


sütőtökből tökéletes ragu is készíthető. A borválasztás attól függ, milyen színű és ízvilágú lesz a szószod. Egy világosabb krémhez a legjobb választás egy viognier vagy egy finom szürkebarát. Ha vörös a szósz, akkor imádni fogod hozzá a sangiovesét vagy a Bordeaux-i (merlot-t, cabernet sauvignont, cabernet franc-t tartalmazó) házasításokat. Az alábbi recept a lencse és a paradicsompüré miatt inkább vörös árnyalatú, ha ezek mennyiségét csökkented, vagy akár teljesen elhagyod őket, akkor jöhet a fehérbor.

Hozzávalók

  • 1 kis tök (körülbelül 750 grammos) meghámozva és felkockázva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 2 szár zeller vékonyra szeletelve
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • ½ teáskanál szárított zsálya
  • 1 babérlevél
  • 200 gramm szárított lencse
  • 500 milliliter zöldség alaplé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 4 evőkanál tej
  • 300 gramm tészta

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Tegyük a kockára vágott sütőtököt egy nagy tepsire, és kenjük meg ½ evőkanál olívaolajjal.
  3. Sózzuk, borsozzuk és 15 perc alatt süssük aranybarnára.
  4. Hevítsük fel a maradék olajat egy mély serpenyőben.
  5. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a zellert, és pirítsuk 5 percig.
  6. Tegyük hozzá a szárított fűszernövényeket, a babérlevelet, a lencsét és a zöldség alaplét.
  7. Forraljuk fel, majd pároljuk lefedve 25 percig.
  8. Ha a sütőtök kihűlt, akkor tegyük a felét egy kis robotgépbe.
  9. Adjuk hozzá a szójaszószt, a paradicsompürét és a tejet és pépesítsük.
  10. Főzzük meg a tésztát.
  11. Ha megfőtt a lencse, akkor adjuk hozzá a sütőtökpürét és a maradék kockára vágott sütőtököt.
  12. Keverjük össze, és ha szükséges, hígítsuk fel a szószt egy kis tésztavízzel.
  13. Ízlés szerint fűszerezzük és a kifőtt tésztával tálaljuk.

Sütőtökös puding

puding, pohár
Fotó: JulijaDmitrijeva / Shutterstock


Ahogy már korábban említettük, ha megfőzzük, a sütőtök krémessé válik. Így nem meglepő, hogy tökéletes alapja egy sütőtökös pitének vagy egy pudingnak. Az étkezés végén érkező fűszeres finomsággal tökéletesen harmonizálnak a különféle desszertborok. Az érlelt portói vagy egy hagyományosabb ízvilágú, hosszan érlelt tokaji aszú karamelles, diós jegyei például szenzációsak a sütőtökös édességekkel. Ha inkább friss savassággal ellensúlyoznád a desszert édességét, akkor válassz egy száraz sherryt, egy német rizlinget, de jöhet akár a habzóbor is. Íme, egy krémes sütőtökös puding recept, ami méltó lezárása lesz a menünek.

Hozzávalók

  • 2 csomag instant vanília pudingpor
  • 400 milliliter sütőtökpüré
  • 700 milliliter tej
  • 32 gramm barna cukor
  • 2 teáskanál fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors és gyömbér), plusz még egy kevés a díszítéshez
  • tejszínhab a díszítéshez

Így készül

  1. Keverjük össze egy nagy tálban a pudingort, a sütőtököt, a tejet, a barna cukrot és a fűszerkeveréket.
  2. Hagyjuk állni 5 percig, körülbelül ennyi időbe telik, amíg besűrűsödik.
  3. Kanalazzuk bele 6 kis csészébe.
  4. Tegyük hűtőbe nagyjából 1 órára.
  5. Díszítsük tejszínhabbal a tetejét és szórjuk meg egy kis fűszerkeverékkel.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock