Tényleg örökre eltűnik a kedvenc sonkánk?
Az állatállományban terjedő betegségek miatt egyre csökken a kínálat és egyre nő az ár. Még nem látni, hova vezet mindez.
Olaszország rendkívül gazdag kulináris kínálattal rendelkezik. Elég csak a leghíresebbekre, a vízibivaly tejéből készült Mozzarella di Bufalára, a Modenában és Reggióban készülő Parmigiano Reggianóra vagy a Prosciutto di Parmára, más néven pármai sonkára gondolni. Utóbbi azonban komoly bajban van, az előállítását ugyanis jelentősen megnehezíti a klímaváltozás és a sertéseket sújtó betegségek sora.
Pedig a CNN szerint elképesztő mértékű, évi 1,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le az olaszok a pármai sonka eladásából – olvasható a Hamu és Gyémánt oldalon. Mint írják, a világszerte ismert felvágott többek között annak köszönheti a sikerét, hogy a mai napig nagyon komoly szabályoknak és előírásoknak kell megfelelni a készítése során. Csak az számít valódi Prosciutto di Parmának, amit az északi Emilia Romagna régióban készítenek olasz sertéscombból sóval, hideg levegőn pácolva.
A portál beszámolója szerint most komoly bajban vannak az itáliai gazdák, mivel egyre nehezebb megfelelni ezeknek a kritériumoknak. Az éghajlatváltozás miatt már korántsem olyan hűvösek az olasz éjszakák, mint egy évtizeddel ezelőtt.
“A nyári éjszakák már nem olyan kellemesen hűvösek, mint akár 15 évvel ezelőtt. Ehhez alkalmazkodnunk kell. Beszereztünk több klímaberendezést is, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő hőmérsékletet a sonkának” – idézi a CNN a hagyományos módszereket követő Stefano Borchinit. A gazda szerint a másik probléma az afrikai sertéspestis, ami az állatállományt tizedeli. A szigorodó állategészségügyi ellenőrzések miatt nincs nincs annyi sertéscomb, amennyire igény lenne. A pestis 2021-es megjelenése óta több mint 200 ezer sertést öltek le Lombardia régióban, csak az elmúlt két hónapban pedig közel 90 ezer állatot kellett elpusztítani. Ennek egyenes következménye, hogy a pármai sonka jelentősen megdrágult.
Bár sokan abban bíznak, hogy hamarosan feloldják a különböző korlátozásokat, így is legalább egy tucat sertéstelepet be kellett már zárni Olaszországban. Mindez a pármai sonka nemzetközi piaci helyzetét is rontja.
Címlapfotó: Thomas Vogel / Unsplash