3 kedvelt étel, ami jelentősen gyorsítja az öregedést
A táplálkozás alapvetően meghatározza az öregedés gyorsaságát vagy éppen lassúságát. Számos élelmiszer inkább gyorsítja a folyamatokat.
Bizonyos élelmiszerek fogyasztása gyulladásos folyamatokat vált ki és olyan bőrproblémákhoz vezethet, mint például az ekcéma, az akné vagy akár a pikkelysömör. A Magyar Mezőgazdaság 3 olyan ételt gyűjtött össze, amik – a cikk szerint – az öregedést is fokozzák, ezt pedig nemcsak a bőr fogja megsínyleni, de az általános egészségügyi állapotunk is. Az alábbiakban mi is bemutatjuk azokat fogásokat, amiknek fogyasztását esetleg érdemes átgondolni.
Grillhúsok
A grillhúsokat gyakran fogyasztjuk túlsütve. Az égett, elszenesedett részekkel pedig úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékeket (AGE) viszünk be. Ezen vegyületek felhalmozódása káros a szervezetnek. Növelik a gyulladás kockázatát, nyomában olyan krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegség.
Ezek a vegyületek egyébként számos, magas hőmérsékleten készült élelmiszerben megtalálhatóak, legfőképp az ultrafeldolgozott, füstölt húsárukban. Az antioxidánsok, melyek megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben, segítenek ellensúlyozni a káros vegyületek hatását. Azokból fogyasszunk tehát minél többet! Grillezéskor pedig figyeljünk rá, hogy ne süssük túl a húsokat, illetve ne használjunk hozzájuk ultrafeldolgozott, cukros szószokat, például bolti barbecue szószt!
Finomított cukor
Az AGE-k itt is kulcsszerepet játszanak, hiszen akkor is képződik belőlük a szervezetben, amikor túl nagy mennyiségű cukor van a véráramban. Károsítják a kollagénszintézist, ami viszont elengedhetetlen (lenne) a feszes, rugalmas bőr érdekében. Emellett a túlzott cukorfogyasztás hatására szabadgyökök is keletkeznek, ez pedig a sejteket károsítva gyorsítja az öregedési folyamatokat. A cukor csökkentheti a bőr természetes vízmegkötő képességét, szárazabb, fakóbb bőrképet eredményezve.
Rántott, olajban sült ételek
Bő olajban sütéskor is fennáll is rengeteg AGE képződik. Mindemellett a rántott ételekben lévő transzzsírok és a használt olajok is a gyulladások kialakulásának esélyét. Fogyasztásuk hatására káros szabad gyökök is termelődnek a szervezetben.
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash