10 másodperc alatt frissé, puhává varázsolható a száraz kenyér egy trükkel

2023. február 05.

Még a legjobb kenyerek is viszonylag hamar hanyatlásnak indulnak. És bár sok módja van a szikkadt, száraz kenyér felhasználásának, nem ez az egyetlen járható út.

A kenyér kiszáradása egy kémiai átalakulás: a keménytőből származó nedvesség lebontja a keményítőt. Amikor a nedvesség távozik, a molekulák újrarendeződnek, újra kikristályosodnak, de ez már egy keményebb textúrát eredményez. Ez még a legjobb pékségek termékeinél is lejátszódik. Szerencsére a folyamat visszafordítható, több módszer is van rá a thekitchn.com cikke szerint. Fontos tudni, hogy ezek a technikák csak egyszer működnek igazán és viszonylag rövid ideig teszik újra puhává, frissé, vagyis igazán élvezetessé a pékárukat.

1. A gyors módszer a száraz kenyér felfrissítésére

A kenyeret csomagoljuk nedves papírtörlőbe, majd 10 másodpercig melegítsük a mikróban. A tapasztalatok szerint nem ez a legjobb, viszont egyértelműen a leggyorsabb módszer.

2. Spricceljük le vízzel, majd kezdjük el sütni hideg sütőben!

Spricceljünk a kenyér külsejére vizet az újramelegítés előtt, majd csomagoljuk alufóliába. Ezután tegyük hideg sütőbe 10 percre, és a hőmérsékletet állítsuk 150 fokra.

3. Nedvesítsük és fólia nélkül melegítsük újra 150 fokon!

Az alumíniumfólia gyakran szerepel a tippek között. Ez azt sugallja, hogy hasznos eszköz lehet a szikkadt kenyér újraélesztésekor. Mindazonáltal van olyan „iskola”, ami ezt a lépést kihagyja. Ehelyett azt mondja, hogy a kenyeret tegyük rövid időre a csap alá, majd utána 6 percre a 150 fokos sütőbe.

4. Csomagoljuk fóliába, és melegítsük újra 150 fokon!

Nedvesítsük meg a kenyeret a csap alatt, tekerjük az egészet fóliába, és melegítsük újra 15 percig 150 fokos sütőben. A 15 perc elteltével csomagoljuk ki kell a kenyeret a fóliából és süssük további 5 percig. Így a kenyér kívülről szép ropogós lesz, de a sütőben töltött hosszabb idő jót tesz a belsejének is.

5. Nedvesítsük, és melegítsük újra 230 fokon!

Eszerint a kenyeret futtassuk át a csap alatt, majd melegítsük 230 fokon körülbelül 10 percig. A külseje finom ropogós és enyhén fényes lesz, a belseje pedig meleg és puha.

6. Kombinált módszer a száraz kenyér felfrissítésére

A kenyeret nedves papírtörlőbe csomagolva tegyük 10 másodpercre a mikrohullámú sütőbe, majd a kenyérpirítóban (grillsütőben) alacsony fokozaton melegítsük fel. Így ropogós, fényes külsőt és könnyű, puha belsőt kapunk. Ez a gyors módszer akkor lehet a befutó, ha kevés időnk van.

Címlapfotó: Debbie Widjaja / Unsplash