A világban egyre többen ezzel helyettesítik a búzalisztet

2023. július 09.

A 21. század egyik legizgalmasabb alapanyaga, a különböző emésztőrendszeri problémákkal küzdők is fogyaszthatják.

A tápióka a modern étrend egyik legmenőbb élelmiszere. De mégis mi is ez pontosan, és honnan származik? A legfontosabb tudnivalókat a Finedining Lovers gyűjtötte össze, az alábbiakban az ő cikkük fordítását tesszük közzé.

Mi az a tápióka?

A tápióka a maniókagyökérből kinyert keményítő. Ez a gumó egy alapvető élelmiszer Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Egyre népszerűbb a búzaliszt helyettesítőjeként a gluténmentes főzésben és sütésben. A tápióka egy szárított termék, általában fehér liszt, pehely vagy gyöngy formájában árulnak. Kevés tápanyagot tartalmaz.

Milyen az íze?

A tápiókának nincs egy tipikus, sajátos íze az enyhe keményítőprofilon kívül. Ez tulajdonképpen egy nagy előnye. A tápióka – ahogyan az említett cikk fogalmaz – gyakorlatilag egy üres vászon. Képes más ízeket magába szívni, legyen az édes, sós vagy fűszeres. Semleges íze miatt ideális alapanyag sós ételek, például levesek és mártások sűrítéséhez.

Mikor fedezték fel, és miért lett divatos?

A brazil őslakosok által beszélt tupi nyelv tipi’óka szavából származik. Az európaiak akkor ismerkedtek meg vele, amikor a portugálok 1500 körül megérkeztek Brazília északkeleti régiójába. Ezt a tupi szót „üledéknek” vagy „alvadéknak” fordítják, a kivonási folyamat során keletkező túrószerű keményítő-üledékre utal. Az élelmiszer modernkori „újrafelfedezése” a második világháború alatt következett be. A Délkelet-Ázsiában kitört élelmiszerhiány alatt sok menekült a jó szénhidrátforrás tápióka segítségével élt túl. Legújabbkori népszerűségét annak köszönheti, hogy a vegán és a „mentes” étrend egyik fontos alapköve.

A tápióka előnyei

A tápióka szinte csak tiszta szénhidrátokból áll (40 gramm tápióka keményítő 26 gramm szénhidrátot tartalmaz, ez a teljes tömeg 65 százaléka). Fehérje szinte egyáltalán nincs benne, zsír alig van benne és rostban is meglehetősen szegény. Nem tartalmaz koleszterint, így megfelelő választás azok számára, akik figyelnek az étrendi koleszterin- és telített zsírbevitelükre. Emellett a nátriumtartalma is nagyon alacsony.

Az elmondottak miatt nem olyan tápláló, mint a legtöbb gabona és liszt. Valójában „üres” kalóriaforrásnak tekinthető, mivel energiát szolgáltat, de nélkülözi az alapvető tápanyagokat. Ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen, csak egy meglehetősen semleges élelmiszer.

Mivel glutén- és gabonamentes, egészséges és biztonságos alternatívát jelent a különböző emésztési problémákkal (például autoimmun cöliákiával) küzdők számára.

A tápióka fajtái

Általában lisztként vagy instant pehelyként vásárolható meg. A tápióka gyöngyök többnyire fehér vagy törtfehér színűek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

foodstuff and grocery store (@correct_market) által megosztott bejegyzés

Hogyan kell tárolni a tápiókát?

Fontos, hogy bogarak által nem „bevehető”, szorosan lezárt edénybe tegyük és naptól, hőtől, nedvességtől mentes helyen tároljuk. Nem szükséges viszont hűtőbe vagy fagyasztóba tenni a tápiókát, a szekrényben is szinte korlátlan ideig eláll.

Címlapfotó: Rosalind Chang / Unsplash