2 jó és 1 rossz hírünk van az édesburgonya kedvelőinek
Az édesburgonya alapvetően egészséges, sok embernek mégis csak mértékkel szabad fogyasztania.
Hazánkban is egyre népszerűbb az édesburgonya (másik nevén a batáta). Nagyon sok magyar nyelvű cikk foglalkozik a zöldséggel és a receptek is egyre szaporodnak az interneten. A minap az agroinform.hu gyűjtött össze pár fontos tudnivalót. Ezekből a vince.hu a legizgalmasabb hármat választotta ki.
Jó hír #1
Egészségre gyakorolt pozitív hatásait hosszan lehet sorolni, hiszen az édesburgonya vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban is gazdag, aminek köszönhetően kimondottan jótékonyan hat szinte az egész szervezetünkre nézve.
Jó hír #2
Fehérje- és magnéziumtartalmának köszönhetően a batáta kedvező hatással van az izmok építésére és működésére is. Az édesburgonyában található rostok jótékonyan hathatnak a bélrendszer egészségére, ezáltal csökkentve a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A rossz hír
A szénhidráttartalmat tekintve az édesburgonya 2 grammal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a(z amúgy nem rokon) hagyományos krumpli. Mindazonáltal a szénhidrátokon belül 5,7 gramm az egyszerű cukor tartalma, míg a mezei krumplinál ez az érték csak 0,9 gramm. Egy több mérést összegző tanulmány szerint a főtt édesburgonya jobban megemeli a vércukorszintet az egyszerű főtt krumplival szemben. Arra érzékenyek tehát mértékkel egyék.
+1 recept
Az édesburgonya egy a konyhában nagyon változatosan felhasználható és feldolgozható zöldség. Legjobb bizonyíték erre ez a sütemény recept, ami szintén édesburgonyával kéeszül.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash