Pénzt spórolunk, ha nem öntjük ki a tészta főzővizét a lefolyóba!

2023. november 17.

A tészta főzővize valóságos kincs a konyhában és a ház körül. Kiöntés helyett használjuk fel újra – javasolja egy szakcikk.

Ha tésztát főzünk, akkor semmiképpen se öntsük ki a főzővizet – kezdi minapi cikkét az Agrárszektor. Talán meglepő, de valóban sokoldalúan hasznosítható még, igaz a felhasználási területe nem (csak) a konyha, hanem a kert és a balkonláda.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mit javasol az Agrárszektor a tészta főzővizét illetően.

Öntözés: A tésztavíz a benne lévő sok ásványi anyag miatt alkalmas növények öntözésére. Fontos: csak akkor, ha már teljesen kihűlt és hígítva.

Tuning a növényeknek: A főzővíz egyfajta trágyaként is működik. Fontos tápanyagokkal látja el a növényeket, erősíti az immunrendszerüket, valamint gyorsítja a hasznos baktériumok és gombák szaporodását. Fontos: túl sós tésztavizet ne használjunk, vagy hígítsuk.

Pénzt takarítunk meg: Vizet takaríthatunk meg, hiszen így a már használt vizet tudjuk felhasználni, így egy csepp sem megy kárba és kevesebbet kell megengednünk a csapot.

A tuning tuningja: Ha azt szeretnénk, hogy még „ütősebb” legyen a vizünk, akkor adjunk hozzá cukrot és tejet. Előbbiből csészénként egy teáskanálnyit, utóbbiból pedig nagyjából egy evőkanálnyit a teljes mennyiséghez. Ha ez megvan, akkor egy jól zárható edénybe öntsük bele a keveréket, és hagyjuk úgy néhány napig. Ezt követően nincs más dolgunk, csak felhígítani az oldatot tiszta vízzel 1:5 vagy 1:10 arányban, a kívánt koncentrációtól függően.

Címlapfotó: Isaac Quesada / Unsplash