Kiderült, egy kedvelt levesünk véd meg legjobban az őszi megfázástól

2025. szeptember 15.

Krémes, pikáns és illatos fogás, tele friss fűszerekkel és immunerősítő alapanyagokkal.

Ahogy beköszönt az ősz, és egyre csípősebb a levegő, sokan vágyunk olyan melengető ételre, ami nemcsak finom, hanem a szervezetünk védekezőképességét is támogatja. A thai kókusztejes leves, vagyis a tom kha kai pontosan ilyen: krémes, pikáns és illatos fogás, tele friss fűszerekkel és immunerősítő alapanyagokkal – olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében.

Mint írják, a tom kha kai nemcsak egy egyszerű leves, hanem Thaiföld egyik legismertebb nemzeti fogása. Nevének jelentése is beszédes: „tom” = főzni, „kha” = galangal (a gyömbérhez hasonló, aromás gyökér), „kai” = csirke. Eredetileg galangallal és csirkével készült, de mára számtalan változatban él tovább, garnélás vagy vegetáriánus verzióban is. A leves a thai konyha filozófiáját is tükrözi: egyszerre kell jelen lennie a sósnak, édesnek, savanyúnak és csípősnek. Ez a harmónia adja meg azt a jellegzetes ízvilágot, amiért világszerte oly sokan rajonganak.

A gyömbér és a lime ráadásul természetes immunerősítő, a kókusztej pedig selymes állagot ad az ételnek, amitől igazi lélekmelengető leves lesz. Szerencsére elkészíteni sem bonyolult – cserébe viszont garantáltan feldobja a szürke őszi napokat, és segíthet elkerülni a megfázást. A receptet megtaláljuk a már idézett Hamu és Gyémánt cikkben.

Címlapfotó: Fusco Studio / Unsplash