Lelazulás van, másnaposság nincs: megérkezett a csoda alkoholos ital

2023. január 24.

Garantáltan elkerül minket a másnaposság a két év fejlesztő munka eredményeként létrehozott itallal.

Mellékhatások nélküli „alkoholos” italt fejlesztettek ki – írja minapi cikkében a The Drinks Business. Az Alcarelle nevű új molekuláris vegyületet az angol Imperial College London neuropszicho-farmakológiai szakértője, David Nutt professzor és csapata hozta létre kétéves munkával. A szintetikus alkohol, az Alcarelle jelenleg engedélyeztetés alatt áll az illetékes hatóságoknál. Ha jóváhagyják, úgy élvezhetjük majd az alkohol által kínált feloldódást és kikapcsolódást, hogy nem kell a következményektől (önkontroll elvesztése, másnaposság) tartanunk.

Nutt – aki saját bárt is üzemeltet londoni Ealingben − régebben azzal vált híressé, hogy azt állította, az alkohol veszélyesebb, mint az ecstasy vagy az LSD. Az új fejlesztés kapcsán így nyilatkozott: „Az alkohol egy GABA nevű vegyi anyagot utánoz, amely az agyban termelődik. A GABA-receptorok mind a 15 altípusához kötődik, és rengeteg mellékhatást okoz. A szintetikus alkohollal azokat a receptorokat céloztuk meg, amelyek szabályozzák, hogyan érezzük magunkat, hogyan szocializálódunk.”

Az új itallal szintén a bódultságot előidéző GABA-receptorokat kívánják stimulálni, de csak azokat. A fejfájást, a memóriazavart, az agressziót vagy a hosszabb távú májproblémákat okozókat nem. Lényegében az élvezet megmarad a kellemetlenségek nélkül.

„Részegség” másnaposság nélkül

Lényegében mindegy, hogy mennyi Alcarelle van egy italban, az nem okoz majd részegséget. Nem kell sok, hogy a hatása érezhető legyen. További előnye, hogy órákon belül kiürül a szervezetből. Az alkohollal ellentétben a máj nem dolgozza fel, ezért mellékhatásai sincsenek. A cél, hogy a teljes absztinencián és az alkoholon kívül egyéb alternatív választási lehetőség is rendelkezésre álljon. Egyeseknek talán elég lesz néhány Alcarelle-koktél, hogy oldódjon a feszültség, amit egy buli elején tapasztal az ember.

Az Alcarelle-nek egyelőre még nem adtak zöld utat a hatóságok az Egyesült Államokban és Európában. Nutt azonban reménykedik benne, találmánya a következő öt évben a nagyközönség számára is elérhetővé válik. Időközben azonban cége, a GABA Labs elkezdte árulni a Sentia nevű, növényi kivonatokból készült italt. Állításuk szerint ez természetes anyagok segítségével idézi elő a bódultság érzését. (Amíg ez nem érkezik meg Magyarországra, addig érdemes ezekkel az italokkal kezelni a másnaposságot.)

2018-ban Nutt és üzlettársa, David Orren egy első tőkeinjekcióval 20 millió fontot (körülbelül 9 milliárd forint) gyűjtött arra, hogy az Alcarelle-t bevezessék a nagyközönség számára. Most azonban úgy döntöttek, hogy inkább felajánlják az összetevőt az italiparnak és márkatulajdonosoknak, hogy saját Alcarelle-t tartalmazó italcsaládokat fejlesszenek ki.