Tökéletes chips házilag: egy hétköznapi folyadék a titok

2023. április 10.

Milliók rajonganak a chipsekért. Nem meglepő, hogy évtizedek óta próbálják megfejteni a tökéletes burgonyaszirom titkát. Elhoztuk a megoldást.

Senki nem tudja, ki sütötte ki a világ első chipszét. A forró olajban aranyszínűre sütött burgonyaszirmok feltalálását sokan George Crum, a New York állambeli Moon’s Lake Houseban dolgozó séf 1853-as tréfájának gondolják. Mások egy 1817-es receptre hivatkoznak, amit William Kitchiner angol orvos írt. Megint mások pedig egy Eliza nevű hölgyet emlegetnek, aki Saratogában sütötte ki a hajszál vékonyra vágott krumplit, ahogy arról egy 1849-es újságcikk is beszámolt.

Nemcsak eredettörténetből létezik több, hanem tökéletesként reklámozott receptből is. Egyesek a kacsazsírra, mások az olívaolajra esküsznek, valakik szerint tökéletes chips házilag kizárólag airfryerben készülhet és van, aki szerint egy egyszerű mikrohullámú sütő is elég hozzá. Vajon kinek van igaza? A jó hír az, hogy mindenkinek. A titok ugyanis másban rejlik!

Tökéletes chips házilag: előkészítés

A meghámozott burgonyát mandolinon szeleteljük a lehető legvékonyabbra. Az így kapott vékony szeleteket áztassuk 15 percig jeges vízbe, közben időnként megkeverve, hogy a felesleges keményítő felszabaduljon. Ha ezzel megvagyunk, a burgonyaszeleteket csöpögtessük le, majd szárítsuk meg őket.

Sütés

Kacsazsírban/olívaolajban

Egy serpenyőben vagy wokban melegítsünk fel körülbelül 5 csésze kacsazsírt vagy olívaolajat, amíg elég forró lesz ahhoz, hogy az olajba mártott fakanálon apró buborékok keletkezzenek. Adjuk hozzá a burgonyát. Sütés közben folyamatosan kevergessük, amíg aranybarna nem lesz, körülbelül 5-10 percig. Vegyük ki az olajból, tegyük papírtörlőre, végül pedig sózzuk.

Tipp: Még jobb lesz a végeredmény, ha sütés előtt ecettel enyhén bekenjük a krumplit és 30-120 percig hagyjuk, hogy magába szívja. Így a kész chips kihűlve is ropogós marad, ráadásul nehezebben fog megégni.

Airfryer

Melegítsük elő a légsütőt 180 fokra. Dobjuk be a szárított burgonyachipszet egy kevéske olívaolajjal, majd ízesítsük egy nagy csipet sóval. Süssük körülbelül 12-20 percig, amíg ropogósra és aranyszínűre nem sül.

Mikróhullámú sütő

A szárított burgonyachipszet keverjük össze olívaolajjal, épp annyival, hogy egyenletesen bevonja, de ne áztassuk el. Fűszerezzük sóval. Annyi burgonyaszirmot tegyünk le egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a szeletek ne fedjék egymást.

Mikrózzuk 100 százalékos teljesítményen 3 percig. Ekkor fordítsuk meg a chipseket, és további 3 percig 50 %-os teljesítményen süssük. Vegyük ki azokat a chipeket, amik már ropogósak és barnák. Folytassuk a maradék chipsek mikrózását 50%-os teljesítményen. 1 percenként ellenőrizzük, amelyik kész, azt vegyük ki.

Címlapfotó: Emiliano Vittoriosi / Unsplash