Egy okos trükkel felére tudjuk csökkenteni a „fehér méreg” mennyiségét az ételekben
Kicsivel tehetünk sokat az egészségünkért.
Egy japán italgyártó cég új elektronikus evőeszközökkel kíván segíteni az embereknek abban, hogy kevesebb sót is elegendő legyen felhasználni az elfogyasztandó élelmiszereknél. Az innovatív kanál állítólag sózás nélkül fűszeresebbé teszi az étel ízét, ezt pedig gyenge elektromos áram alkalmazásával lehet elérni – írja a haszon.hu az Economxra hivatkozva.
50 ezer forintnak megfelelő jenbe kerül
A kanál áram segítségével tömény nátriumionokat juttat a nyelvbe, így az ennivaló mintegy 50 százalékkal sósabbnak tűnik. Az ízfokozó kanál szerintük különösen alkalmas levesekhez és currykhoz. Négy különböző fokozat közül lehet választani, aszerint, hogy mennyire szeretnénk sós ízt a szánkban érezni.
E speciális kanalat jelenleg körülbelül 20 ezer jenért lehet megvenni, ami durván 50 ezer forintot jelent. Hogyan is néz ki ez az eszköz? Az alábbi videóból kiderül.
Ezért veszélyes a túl sok só
Felnőttek számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi maximum 5 gramm só fogyasztását javasolja. A sószegény diétához hozzájáruló kanál elvileg segít ebben. Egy új kutatás szerint a „fehér méreg”-nek is nevezett fűszer a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható, méghozzá 40%-os mértékben. A kutatók szerint a só nagyobb adagok fogyasztására ösztönzi az embereket, ami más cukorbetegség-kockázati tényezőkhöz, például elhízáshoz és gyulladáshoz vezethet.
Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash