5+1 kihagyhatatlan titkos hely a sörösök paradicsomában

2023. május 24.

Sör hátán sör. Helyek művészlelkeknek, fiatalabbaknak, idősebbeknek, gasztronautáknak, rekordokat hajszolóknak.

Gofri, Atomium, Európai Parlament, Manneken Pis, sör: a legtöbbek számára egyértelmű, hogy Brüsszelről van szó. A belga főváros számos dolog miatt ismert, de sokan a figyelemre méltó gasztronómiájáért szeretik. Amilyen kicsi az ország, olyan sokszínű – és ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy három hivatalos nyelve van. Ennek ellenére egy negyedik, az angol az, amit a legtöbben használnak Brüsszelben, így nemzetközisége miatt a turisták számára is hívogató.

Miért is különlegesek a brüsszeli kávézók és bárok? Mert nekik teljesen normális, ami a turistáknak nem mindennapi: helyi sörök óriási választéka vár mindenkit, a legkisebb sarki presszóban is. Vigyázat: ezek nem 3-4% alkoholtartalmúak, mint a magyarországi sörök nagyrésze, hanem inkább 7-8, sőt, rengeteg 10 százalékos sör van a piacon, néhány pedig már egy bor alkoholtartalmához hasonlítható. Ezek nagyrésze úgynevezett apátsági sör, amik közül a blond, dubbel és tripel a legnépszerűbb.

Két helyi látványosság között így illik betérni és megpihenni egy-egy gasztronómiai egységben, hogy sikerüljön igazán magunkba szívni a város esszenciáját – vagy inkább ízét. A belvárosban rengeteg turistacsalogató bár van, ahol a pincér kint integet az étlappal és itallappal. Ezeket azonban jobb elkerülni, mert nemcsak túlárazottak, de nem is tükrözik Brüsszel hangulatát. Van viszont pár figyelemre méltó hely, amit maguk a belgák is kedvelnek, így a hitelesség garantált.

1. A döntésképtelenek pokla: Mappa Mundo

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mappa Mundo St-Géry Brussels (@mappamundobar) által megosztott bejegyzés

A város szívében található ez a magával ragadó bár, helyiek és külföldiek által egyaránt rendkívül kedvelt. Az épület a barátságos faberakásos külsejével és tágas (télen fűtött) teraszával már messziről hívogat, pedig csak bent jön rá igazán a látogató, hogy hova is csöppent. A két szinten elterülő Mappa Mundo összesen több, mint 50 féle sört és 30 féle koktélt kínál. Aki a döntésképtelenek csoportjába tartozik, annak ez a hely maga a pokol. Így hát nem marad más, mint zárásig maradni és csak kóstolni és kóstolni… Mindenképpen érdemes korán érkezni, mert a kellemes hangulatú terasz hamar megtelik.

2. Sör a művészlelkeknek: Halles St Géry

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Halles Saint-Géry (@hallessaintgery) által megosztott bejegyzés

Az előző helytől csupán pár lépésnyire, hangulatában azonban rendkívül távol található ez a csarnok. A hely nappal kiállításokkal nyűgözi le a betérőt, este pedig kávézóként, bárként, alkalomadtán bulihelyszínként funkcionál. A művészeti jellege viszont estére is megmarad: egy tengerparti témájú bemutató nem csupán pár festményben ölt, ilyenkor az egész csarnok padlózatát homok borítja és a vendég egy napágyban kortyolgathatja a friss belga csapolt sört. Egy másik kiállítás alkalmával pedig éppen az ahhoz passzoló fekete-fehér filmet vetítenek óriásvásznon.

3. Gyermektől nyugdíjas korig: Café Belga

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Café Belga (@cafebelga) által megosztott bejegyzés

A Flagey téren, Brüsszel kintebb eső csücskének nevezetességében nincs olyan korosztály, aki nem találna magának megfelelő programot. A Café Belgában hétvégenként kézműves programok várják a gyerekeket, néha-néha egy képregény- vagy könyvbemutatóval egybekötve. Reggelizni is lehet, bent vagy akár kint, hiszen a kávézó óriási terasszal rendelkezik, hozzá rengeteg törzsvendéggel. Nyugdíjasok hada jár ide a szokásos baconös tojásrántottáért, és persze, hogy megvitassa az előző heti eseményeket. Aki inkább estére keres elfoglaltságot, az sem jár rossz helyen. Napnyugtára megtelik a tér fiatalokkal, ők bizony reggelig mulatnak itt. A Café Belga különböző DJ-knek ad rendszeres lehetőséget a zenélésre, néha ezt egy konkrét témájú bulival összekötve (például Halloween), és bizony, azt sem bánják, ha a közönség hajnali 5-kor az asztalon mulat. Talán maradnak reggelire is…

4. Gasztronautáknak: Wolf Piac

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WOLF BRUSSELS (@wolf.bxl) által megosztott bejegyzés

Itt aztán senki nem marad éhen! A piac egy mikro-sörfőzde köré épült, amit street food standokkal töltöttek meg. Libanontól, Thaiföldön át Japánig eljuthatunk – legalábbis ízben. Hogy mi teszi a helyet még különlegesebbé? Ennél rövidebb útja nem lehet a sörnek a főzdétől a fogyasztó poharáig: egészen konkrétan 31 méter. Ha ez még mindig nem elég csalogató: a piaccsarnok néhanapján dizájner börzének, nemzetközi brunchnak, vagy akár kvíz estnek ad otthont.

5. Sör kilátással: Secret Rooftop by Warwick

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Secret Rooftop by Warwick (@secretrooftopbywarwick) által megosztott bejegyzés

Ahogyan a neve is elárulja, egy tetőteraszról van szó. Ennél pazarabb kilátást nehezen találni, hiszen innen a Grand Place, azaz a főtér tornya is megcsodálható. A terasz az impozáns Warwick hotel tetején helyezkedik el, tehát alapvetően a szállodavendégek részére alakították ki. Szerencsére belepő ellenében bárki felmehet – ez a belepő pedig egyben italkupon is. Lélegzetelállító a panoráma, mindez kiegészítve koktélokkal és belga sörökkel… A terasz rendszeres rendezvények helyszíne egyben. Gin- és pezsgőkóstolás, munka utáni céges összejövetelek, magánrendezvények, jóga sörkóstolással – utóbbinál jó lesz vigyázni a sorrendre.

+1 Kötelező: Delirium

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Delirium Village Brussels (@deliriumvillage) által megosztott bejegyzés

2004 óta tartja a Guinness világrekordot a Delirium söröző. Akkor 2004 féle különböző sört tartottak készleten, azóta tovább nőtt a választék. Bónusz: minden sört a saját márkás poharában szolgálnak fel. A hely a pisilő kislány – bizony, nem csak pisilő kisfiú, de kislány is van Brüsszelben – mellett, három emeleten terül el a város központi részén. Hiába nehéz olyan napszakot találni, amikor kevesen vannak, a pultosoknak mégis sikerül viszonylag rövid idő alatt kiszolgálni a szomjazó vendéget. Sok programot a Delirium nem kínál, mivel nem ez a hely profilja. Heti egy-két alkalommal azért élő zenével boldogítják a sörfogyasztót. Aki pedig igazán szemfüles, még egy magyar sört is talál az itallapon.

Két sörkóstolás között okvetlen tanácsos egy nutellás gofrit vagy egy andalúz szószos sültkrumplit elmajszolni, mert az erős alkohol hamar az ember fejébe száll. Extra tipp: Aki úgy dönt, hogy megnézi Brüsszelt, feltétlenül pakoljon egy esőkabátot is, mert itt nem csak a belga sörtől lehet váratlanul elázni.

Szerző: Megadja-Wolf Stefanie
Címlapfotó: Meritt Thomas / Unsplash