Ezzel a trükkel nincs többé túlfőzött tészta

2023. július 29.

A túlfőzött tészta legtöbbször a kukában végzi, pedig egy apró ötlettel ezt és vele az extra költséget is megspórolhatjuk.

Mindenkivel megesett már, hogy felrakott egy adag tésztát főni, közben pedig csak egy pillanatra elfordult. Ez a pillanat pedig éppen elég volt ahhoz, hogy a tészta túlfőzött és gumis, vagy éppen pépes legyen.

Ilyenkor persze elgondolkodunk, érdemes-e újrakezdeni az egész folyamatot, vagy inkább megpróbáljuk egy jó adag szósszal eltitkolni a hibát. (Az itt bemutatott mennyei szósz egyébként kiválóan alkalmas erre.) A jó hír az, hogy a thedailymeal-nek van több trükkje is, amivel szósz nélkül is megmenthető a túlfőzött tészta!

Az egyik módszernek a lényege, hogy túlfőtt tésztát hirtelen megsütjük, francia kifejezéssel élve a sauté technikát alkalmazzuk. Egy másik megoldás az, ha maradékmentős tojáslepényt, vagyis fritattát sütünk belőle.  Ám ha nem szeretnénk megváltoztatni a menüt, akkor sem kell az este közepén még nyitva tartó boltokra vadászni. Elég a tésztát egy jeges vízzel teli edénybe mártani.

A túlfőzött tészta és a víz

Bár a konyha alapszabályai szerint nem szabad hideg vizet önteni az elkészült tésztára, ez az előírás csak abban az esetben érvényes, ha sikerült tökéletesre főzni az alapanyagot. Nem véletlen létezik ez a törvény, ugyanis a hideg víz lemossa a keményítőt. Márpedig a jól megfőzött tészta esetében a keményítő teszi lehetővé, hogy a hozzáadott szósz rendesen össze is keveredjen vele. A túlfőzött tészta esetében viszont a keményítő felelős a gumis állagért, így éppen azt lemosva javíthatunk rajta.

Másrészről a hideg víz alkalmazásával le is állíthatjuk a főzési folyamatot. Ha a túlfőzött tésztát gőzölögve hagyjuk a lábasban, a meleg miatt még a lecsepegtetés után is tovább fog puhulni. „Baleset” után ezért érdemes minél hamarabb hideg, esetleg jeges vízzel lemosni az egészet.

Ha viszont a balszerencse miatt teljesen elment a kedvünk a tésztás vacsorától, akkor sincsen veszve minden. A kihűlt adagot tegyük bátran a hűtőbe. Általánosan bevett szokásnak számít, hogy a túlfőzött tésztát kidobás helyett másnap, tésztasalátában használják fel az emberek.

Címlapfotó: Isaac Quesada / Unsplash